Κενό στον έλεγχο γνησιότητας εγγράφων στο Δημόσιο με την κατάργηση των επικυρωμένων αντιγράφων - iefimerida.gr

Κενό στον έλεγχο γνησιότητας εγγράφων στο Δημόσιο με την κατάργηση των επικυρωμένων αντιγράφων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατάργηση των επικυρωμένων επίσημων εγγράφων και η «εισαγωγή» της απλής φωτοτυπίας στο Δημόσιο μπορεί να έλυσε τα χέρια των πολιτών, ωστόσο προκάλεσε προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχει tovima.gr διαπιστώνονται κενά στον έλεγχο γνησιότητας εγγράφων στον δημόσιο τομέα κατά τους τελευταίους μήνες.
Οι φορείς που υποχρεούνται να αποδέχονται τα αντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους έχουν υποχρέωση να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των φωτοαντιγράφων που υποβάλλονται σε αυτές (άρθρο 1 του Ν. 4250/2014). Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι κατά τα προηγούμενα τρίμηνα οι φορείς, στη μεγάλη πλειονότητά τους, δεν καταχώρησαν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους στο ειδικό πληροφορικό σύστημα που υπάρχει ώστε να εξετάζεται η ορθή εφαρμογή του νόμου.

Η απλούστευση των διαδικασιών έγινε ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία, όμως σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει σαφή εικόνα αν όντως διενεργούνται έλεγχοι και ποια είναι, στην περίπτωση που γίνονται, τα αποτελέσματά τους.

Είχε κριθεί, και πέρασε στη νομοθεσία, ότι η απλούστευση ως προς τα αντίγραφα κτλ. είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από δειγματοληπτικό έλεγχο, τουλάχιστον του 5% των φωτοαντιγράφων που υποβλήθηκαν, προκειμένου να εξακριβώνεται η ακρίβεια των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτά και βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ