Φεύγει ή μένει; -Το θρίλερ με τον Γιάνη Βαρουφάκη - iefimerida.gr

Φεύγει ή μένει; -Το θρίλερ με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Αλυτος γρίφος παραμένει το τι ακριβώς συμβαίνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Παραμένει τελικά επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ή ο Αλέξης Τσίπρας τον αποσύρει σταδιακά; Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών στην Αίγινα το Σαββατοκύριακο έδωσε και πάλι τροφή για δημοσιεύματα περί απομάκρυνσής του, αφού ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και ο κ. Βαρουφάκης ήταν σε ολιγοήμερες διακοπές.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να περάσει στην αντεπίθεση και εκμεταλλευόμενος άρθρο του γνωστού οικονομολόγου Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο Bloomberg, φρόντισε μέσω Τwitter να διευκρινίσει πως αυτός είναι το αφεντικό (από ελληνικής πλευράς) στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο «επικεφαλής» των διαπραγματεύσεων ταξίδευε στον Αργοσαρωνικό.

Ενδεικτικό ήταν και το δημοσίευμα της Bild, όταν ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας εντόπισε στο πλοίο τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο Βαρουφάκης κάνει κοπάνα: Η Ελλάδα ρυθμίζει τα οικονομικά της χωρίς τον υπουργό Οικονομικών».

Φεύγει ή μένει; -Το θρίλερ με τον Γιάνη Βαρουφάκη | iefimerida.gr 0
Φεύγει ή μένει; -Το θρίλερ με τον Γιάνη Βαρουφάκη | iefimerida.gr 1

Από την άλλη πλευρά, πάντως, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αρνούνται πως έχει τεθεί θέμα υποβάθμισης ή απομάκρυνσής του από τη θέση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, καθώς εξακολουθεί να έχει το «πάνω χέρι» στις διαβουλεύσεις. Το ίδιο υποστήριξε και σε συνέντευξή του στο «Εθνος» ο πατέρας του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Βαρουφάκης, ο οποίος είπε πως το παιδί του αναβαθμίστηκε.

Βαρουφάκης: Παραμένω ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Eurogroup

Εντωμεταξύ, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ευχαριστώντας τον Ελ Εριάν για το εγκωμιαστικό σχόλιο που του έκανε μέσω άρθρου του στο Bloomberg.

Στο άρθρο του ο γνωστός οικονομολόγος και αρθρογράφος εξέφρασε τη λύπη για τον παραμερισμό του υπουργού Οικονομικών από τις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα τον χαρακτήρισε ως «ανάσα φρέσκου αέρα στο παρατεταμένο και κουραστικό δράμα της ελληνικής οικονομίας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να του απαντήσει στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας.

«Ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια Ελ Εριάν. Και μία πληροφορία: Παρά τις φήμες που βασίζονται σε ευσεβείς πόθους, παραμένω υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Eurogroup!», έγραψε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

Φεύγει ή μένει; -Το θρίλερ με τον Γιάνη Βαρουφάκη | iefimerida.gr 2

Το άρθρο του Ελ Εριάν: Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι «ανάσα φρέσκου αέρα»

Ο διάσημος οικονομολόγος και αναλυτής, σε άρθρο του στο Bloomberg με τίτλο «Ο παθιασμένος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αξίζει να ακουστεί» (Greece's Firebrand Finance Minister Deserves to Be Heard), χαρακτηρίζει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ως «ανάσα φρέσκου αέρα» στο παρατεταμένο και εξουθενωτικό ελληνικό οικονομικό δράμα και αναφέρεται στην προσπάθεια της ευρωζώνης να τον θέσει στο περιθώριο.

Το άρθρο αναφέρει τα εξής:

«Ποτέ δεν έχω γνωρίσει ή μιλήσει στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Ωστόσο, αισθάνομαι πως τον έχω γνωρίσει μέσα από τα γραπτά και τις συνεντεύξεις του και διαβάζοντας για τις επαφές του τόσο με τον επίσημο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Και γι' αυτό -αν και καταλαβαίνω τη λογική για την απόφαση- στεναχωρήθηκα την περασμένη εβδομάδα όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε στον πάγκο τον Βαρουφάκη από τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

»Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα δροσιάς σε αυτό το παρατεταμένο και εξαντλητικό ελληνικό οικονομικό δράμα, που περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος σε ό,τι αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες. Με τη στήριξη αξιοσημείωτης οικονομικής λογικής και μια επιθυμία να κάνει το καλύτερο, πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό στους όρους πολιτικής που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας. Και ποτέ δεν βαρέθηκε να υπενθυμίζει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο ευθύνη της χώρας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Ελ Εριάν για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ο πατέρας του Βαρουφάκη λέει πως ο Τσίπρας δεν θα αδειάσει τον γιο του

Για τη σχέση του γιου του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Βαρουφάκης δήλωσε στο «Εθνος»:

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ δεμένος με τον Γιάνη. Ο γιος μου είναι εξαιρετικό παιδί. Είναι τίμιος. Αυτό που λέει, αυτό και κάνει. Παλεύει πολύ για τον σκοπό του. Αυτός είναι που έδινε πάντα γραμμή στον πρωθυπουργό και για αυτό εκείνος τον αγαπά πολύ. Γι' αυτό και είμαι σίγουρος ότι ο Τσίπρας στηρίζει τον γιο μου και φυσικά δεν θέλει να τον αδειάσει».

Φεύγει ή μένει; -Το θρίλερ με τον Γιάνη Βαρουφάκη | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ