Σε τεντωμένο σχοινί: Αγωνία για συμφωνία μετά την εμπλοκή με ΔΝΤ - iefimerida.gr

Σε τεντωμένο σχοινί: Αγωνία για συμφωνία μετά την εμπλοκή με ΔΝΤ

Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, τα ταμεία να αδειάζουν και το ΔΝΤ να πιέζει αφόρητα για παρεμβάσεις σε εργασιακό και ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή.

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Παρά το γεγονός ότι αρκετές πλευρές μιλούν για εμφανή πρόοδο, η απόσταση Αθήνας-πιστωτών παραμένει μεγάλη, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες.

Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε χθες Σάββατο στο Brussels Group ανέβασε την αγωνία στα ύψη, καθώς οι πιστωτές, πρωτοστατούντος του ΔΝΤ, επιμένουν για παρεμβάσεις τώρα σε ασφαλιστικό, εργασιακά αλλά και σε άλλα θέματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξουν, τουλάχιστον τώρα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επταμελούς ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

Οπως έγραφε το iefimerida.gr, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, επιμένουν να χαμηλώνουν πολύ τον πήχη των φετινών δημοσιονομικών επιδόσεων, διευρύνοντας έτσι την τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί ως το τέλος του έτους.

Ξένοι εμπειρογνώμονες επιμένουν να υπολογίζουν... ανάποδα τη σχέση δημοσιονομικών μέτρων και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η Ελλάδα ως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι ως το 1,5%- που είναι ο ελάχιστος αποδεκτός στόχος- πρέπει να καλυφθεί «δρόμος» περίπου 2,5 δισ. ευρώ! Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά, επιμένει ότι με τα έως τώρα δεδομένα μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 0,8% άρα ότι η απόσταση ως το 1,5% είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Από τη συμφωνία για το «κενό» συναρτάται το εύρος και η ένταση των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, είτε τώρα είτε μετά από τον Ιούνιο.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στόχος του Eurogroup είναι "η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη" και η Αθήνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία "τεράστια προσπάθεια", θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο

«Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος στην El Pais για να προσθέσει:

«Αυτό περιλαμβάνει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε με ευελιξία. Αλλά, ο στόχος του Eurogroup είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, αλλά αυτό που απομένει να πραγματοποιήσει είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική, δεν είναι ανταγωνιστική και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, εξαιτίας των κινήτρων που υιοθετήθηκαν».

Bloomberg: Μεγάλη η απόσταση

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, έχουν πάρει το χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς, «μετά από 4 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά ως προς τα βασικά στοιχεία της ατζέντας διάσωσης της χώρας».

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος και η ατμόσφαιρα βελτιώνεται, οι διαφορές παραμένουν σημαντικές, σε θέματα που αφορούν από φορολογικές υποθέσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μέχρι τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό» δήλωσαν σήμερα, Κυριακή, στο Bloomberg, τρεις πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Δύσπιστοι για άμεση συμφωνία

Καθώς οι συνομιλίες παρατείνονται και σε αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ παρέμεναν δύσπιστοι ότι θα επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία μέχρι της 6 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, είπαν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας, η οποία πρέπει να καταβάλει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα 770 εκατ. Ευρώ στις 12 Μαΐου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πιθανόν να συζητήσει στις 6 Μαΐου το αν θα αυξήσει τις μειώσεις των εγγυήσεων που δέχεται από ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για την έκτακτη χρηματοδότηση, μια κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση σε ρευστότητα.

Η στάση του Διοικητικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, δήλωσε πηγή στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στις ελληνικές τράπεζες μπορούν να μειωθούν μόνο όταν είναι απολύτως σαφές ότι η χρηματοδότηση της διάσωσης θα συνεχιστεί.

Ακόμα και όσοι έβλεπαν βελτιωμένη ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και την αυξανόμενη δέσμευση της Αθήνας μετά την απόφαση του Τσίπρα να παραμερίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη και να δημιουργήσει μια νέα διαπραγματευτική ομάδα, η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις, παραμένει ισχυρή. Αξιωματούχοι πάντως είχαν εκφράσει ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

«Παρά την πρόοδο στη διαδικασία, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε για την ουσία των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε στο πρακτορείο, κυβερνητικός αξιωματούχος. Οπως είπε ο ίδιος, οι οικονομικοί στόχοι της Αθήνας είναι αρκετά αισιόδοξοι, γεγονός που καθιστά δύσκολο να συμφωνήσουν με τους εταίρους, σχετικά με την έκταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας πρέπει να λάβουν, προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους στο πλαίσιο της διάσωσης».

Αυτές οι παραδοχές για το έλλειμμα, το χρέος και τα έσοδα που βασίζονται σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,4 % για το 2015. Η Κομισιόν, στην εαρινή έκθεσή της, αναμένεται να μειώσει τις τρέχουσες προβλέψεις της για 2,5%, σε επίπεδα αρκετά πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Οι υποχωρήσεις της Αθήνας

Σε μια ένδειξη ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να κρατήσει πιο συνετή στάση και να διευκολύνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, προτίθεται να καλέσει στις 6 Μαΐου τους επενδυτές, να αγοράσουν μερίδια στο βασικό λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος στην πώληση ή τη μίσθωση μετοχικών μεριδίων σε διάφορα στρατηγικού χαρακτήρα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) και 14 περιφερειακών αερολιμένων, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Η κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη – σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung - να εξορθολογίσει τους τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ σε ένα

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι συνομιλίες με την Ελλάδα είχε φθάσει σε ένα σημείο καμπής.

«Δουλεύουν σκληρά τώρα και αυτό είναι που έχουμε αποκτήσει. Αλλά στο τέλος θα δούμε μόνο τα αποτελέσματα και δεν έχουμε φτάσει τόσο μακριά ακόμα».

Τα «πικρά» μέτρα

Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση ή μάλλον επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και την Καθημερινή αντιστοίχως, με πιθανότερο το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ετσι, για εισοδήματα από 50.000 ως 100.000 ευρώ ο συντελεστής της εισφοράς θα επιστρέψει στο 3% αντί 2,1% και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%. Επιπλέον, μπαίνει στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, αν και θα πρέπει να τονιστεί πως ούτως ή άλλως η δημοσιονομική επίπτωση θα ήταν στον επόμενο Προϋπολογισμό.

Αλλαγές από το καλοκαίρι θα γίνουν στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ, με τις νεώτερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι «αδυνατίζει» το σενάριο του ενιαίου συντελεστή. Αντί των άμεσων παρεμβάσεων στο ΦΠΑ των νησιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει σε 22 νησιά του Αιγαίου φόρο διανυκτέρευσης 1- 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα και φόρους 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης. Επιπλέον όλες οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

Προ των πυλών είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, ενώ εξετάζεται και η επιβολή έκτακτου φόρου σε «έχοντες- κατέχοντες» με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια. Στο σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, όπως και η υιοθέτηση κριτηρίων ή το «ψαλίδισμα» στη 13η σύνταξη, που μπορεί να πάει τελικά στο 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ