«Χτυπήματα» από το ΔΝΤ για Grexit και εκταμίευση δόσης - iefimerida.gr

«Χτυπήματα» από το ΔΝΤ για Grexit και εκταμίευση δόσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Παρασκευή πρώτη μέρα του Μαΐου η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει την δόση 200 εκατ.ευρώ προς το ΔΝΤ, ωστόσο λόγω Πρωτομαγιάς μεταφέρεται η ημερομηνία.

Οπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις η πληρωμή θα γίνει στις 6 Μαΐου, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ακόμη 750 εκατ.ευρώ. Μάλιστα, τόνισε ότι η η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως εκφράσει τη δέσμευση να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της και μεταξύ αυτών στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε αυτό.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ διαβλέπει κίνδυνο Grexit, ο Ράις είπε πως το Ταμείο δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η Ελλάδα έχει διατρανώσει ότι θέλει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει στις ενέργειες που θα διασφαλίσουν το στόχο αυτό.

Για το εάν το ΔΝΤ έχει καταρτίσει σχέδια αποτροπής διασποράς των κινδύνων από ενδεχόμενο Grexit το στέλεχος του Ταμείου απάντησε: «Δεν αναμένουμε Grexit. Σε όλα τα προγράμματα που έχουμε εμπλοκή εξετάζουμε διάφορα σενάρια». Ερωτηθείς για την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας και για τα επίπεδα ρευστότητας, είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τα επίπεδα ρευστότητας. «Δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία που το ΔΝΤ χρειάζεται για να κάνει μια τέτοια αξιολόγηση» ανέφερε.

«Αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες»

Ερωτηθείς ο κ.Ράις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών και για το πότε θα ολοκληρωθούν ανέφερε: «Οι συναντήσεις πολιτικής αρχίζουν σήμερα. Δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθούν».

Για το εάν θα υπάρξει μια μερική συμφωνία που θα ξεκλειδώσει μέρος της χρηματοδότησης, είπε πως τουλάχιστον για το ΔΝΤ αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. «Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ απαιτείται περιεκτικό πακέτο» σημείωσε, δίνοντας να εννοηθεί πως εάν υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση, αυτή θα προέλθει από την ΕΕ. «Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έλθουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα» είπε.

Σε ερώτηση εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει στείλει επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την κριτική που ασκείται από πρώην ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ για τον τρόπο που χειρίστηκε το Ταμείο το θέμα, ο Ράις εξέφρασε την ελπίδα πως κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα υπάρξει αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας και επανέλαβε πως για το χρέος υπάρχει ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» που καθ' όσο γνωρίζει δεν έχει εξετασθεί κάποια τροποποίησή του.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου για την κριτική που ασκείται σε ευρωζώνη και ΔΝΤ για την «αδιαλλαξία» που επέδειξαν στο θέμα των μέτρων της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κριτική σύμφωνα με την οποία η αδιαλλαξία αυτή «ακρωτηρίασε» ένα πρόγραμμα που είχε εισέλθει σε ικανοποιητική τροχιά, ο Ράις δεν δέχθηκε την κριτική αυτή.

«Δεν δέχομαι τον όρο αδιαλλαξία που περιγράφεται στην εν λόγω κριτική. Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοικτοί σε προτάσεις πολιτικής που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος. Η ευελιξία είναι ένα από τα πράγματα που το ΔΝΤ επιδεικνύει στα προγράμματα του» απάντησε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ imf Ελλάδα δόση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ