Παγκόσμιο σοκ: Γάλλοι στρατιώτες κατηγορούνται ότι βίαζαν ανήλικους στην Αφρική - iefimerida.gr

Παγκόσμιο σοκ: Γάλλοι στρατιώτες κατηγορούνται ότι βίαζαν ανήλικους στην Αφρική

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AFP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία εσωτερική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχει ήδη διαβιβαστεί στις γαλλικές αρχές, αναφέρει ότι Γάλλοι στρατιώτες φέρονται να έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά στην Αφρική.

Την έκθεση έφερε στη δημοσιότητα χθες ο Guardian, αποκαλύπτοντας ότι υπάλληλος του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα ο διευθυντής επιχειρησιακού κέντρου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Άντερς Κόμπας, «ξηλώθηκε» επειδή παρέδωσε στο Παρίσι φάκελο της υπόθεσης, καθώς έκρινε πως τα Ηνωμένα Έθνη αδρανούσαν.

Η εφημερίδα επικαλούμενη την έκθεση αναφέρει ότι οι καταγγελίες αφορούν σε κακοποίηση ανηλίκων από Γάλλους στρατιώτες σε κέντρο για εκτοπισμένους στην πρωτεύουσα Μπανγκούι την περίοδο μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Ιουνίου του 2014.

Τότε, το 2013, η Γαλλία είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2013, με φόντο την αιματηρή βία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρώην γαλλική αποικία.

Η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες ανήλικων αγοριών που κατατέθηκαν σε ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών που έκαναν επιτόπια έρευνα. Τα αγόρια κατέθεσαν ότι Γάλλοι στρατιώτες τα βίαζαν με αντάλλαγμα λίγη τροφή ή χρήματα. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν μάλιστα μόλις 9 ετών, ενώ όπως αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ με τον οποίο επικοινώνησε η γαλλική Le Monde, στην υπόθεση των βιασμών εμπλέκονται 16 Γάλλοι στρατιώτες.

Η υπόθεση Κόμπας

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Κόμπας «ξηλώθηκε» από το συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επειδή παραβίασε το πρωτόκολλο και διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα του Οργανισμού. Παράλληλα, ο πρώην συντονιστής του ΟΗΕ βρίσκεται υπό έρευνα από τις εσωτερικές υπηρεσίες του οργανισμού και είναι αντιμέτωπος με απόλυση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο Κόμπας ήταν σε γνώση ανώτατων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν και της επιτελάρχου Σουζάνα Μαλκόρα.

«Το αρχικό μας συμπέρασμα είναι ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αυτή ενός πληροφοριοδότη» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Farhan Haq, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την απομάκρυνση του Κόμπας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ερεύνησε την άνοιξη του 2014 «τις σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών από Γάλλους στρατιώτες».

Στο μεταξύ το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι ο εισαγγελέας του Παρισιού διέταξε στις 31 Ιουλίου 2014 προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες αφού έλεγξε την έκθεση του ΟΗΕ. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνω», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι στην περίπτωση που αποδειχθούν πραγματικά τα περιστατικά θα επιβληθούν μεγάλες κυρώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ