Βενιζέλος: Σε πόθεν έσχες για όλους μετατρέπεται η φορολογική δήλωση

Με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα η φορολογική δήλωση μετατρέπεται πλέον σε πόθεν έσχες. Αυτό συνάγεται από τη σημερινή διευκρινιστική δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το θέμα των αποδείξεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται και πλέον εκτός από τις αποδείξεις που θα τεκμηριώνουν τι καταναλώνει ο καθένας κόμη και σε επίποεδο υπηρεσιών (δίδακτρα, λογιαριασμοί κοινής ωφελείας κ.λπ.), ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει και το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύει (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).

Στην ουσία λοιπόν ο κ. Βενζιέλος προαναγγέλει τη μετατροπή της φορολογικής δήλωσης και σε δήλωση πόθεν έσχες. Και αυτό θα είναι ο μόνος τρόπος να γλυτώσει ο φορολογούμενος το πέναλτι.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος έχει εισόδημα 50.000 ευρώ και έχει αποδείξεις για τις 20.000, τότε θα οφείλει να αποδείξει τι έχει κάνει τις υποόλοιπες 30.000 ευρώ. Αν έχει προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ή τα έχει καταθέσει στην τράπεζα θα θεωρείται έντιμος φορολογούμενος και δεν θα επιβαρύνεται με το πέναλτι καθώς εκτός των άλλων τόσο οι αγορές ακινήτων, όσο και οι τραπεζικές καταθέσεις φορολογούνται αυτοτελώς με άλλο τρόπο. Αν όμως, όπως έχει δικαίωμα, δεν θέλει ή δεν μπορεί να δηλώσει τι έχει κάνει τη διαφορά των 30.000 ευρώ τότε αυτομάτως θα εμπίπτει στην κατηγορία του πέναλτι, με βάση το μέσο όρο που θα έχει καθοριστεί.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βενιζέλος προφανώς εκτιμά ότι θα χτυπηθεί στη ρίζα της η παραοικονομία και η διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Διαβάστε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών

«Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.

Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.

Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ' όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).

Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.

Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ