Αποκαλυπτική έκθεση για την ελευθερία του Τύπου - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα [διαδραστικός πίνακας] - iefimerida.gr

Αποκαλυπτική έκθεση για την ελευθερία του Τύπου - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα [διαδραστικός πίνακας]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα γέννησε την Δημοκρατία, στην οποία θεμελιώδη δικαιώματα είναι η ελεύθερη έκφραση και η ελευθερία του Τύπου.

Αυτό βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από την 91η θέση, που κατέχει η χώρα στην σχετική παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», ανάμεσα σε 180 χώρες. Αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, είναι πως βρίσκεται 8 θέσεις πιο πάνω σε σχέση με τη λίστα του 2014!

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά την πτώση 56 θέσεων στον κατάλογο από το 2009 έως το 2014, η Ελλάδα έχει τώρα τη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τελευταία είναι η Βουλγαρία στη θέση 106).

Οι αιτίες της χαμηλής κατάταξης

«Η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και στη μη καταδίκη αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις», όπως σημειώνεται, είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα κατέχει την 91η θέση στη λίστα.

Επιπλέον, «το κλίμα βίας έχει ενισχυθεί από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής», αλλά και «την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πολυφωνία στα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης», συμπληρώνουν τους λόγους της χαμηλής κατάταξης.

Τα κριτήρια αξιολόγησης για όλες τις χώρες είναι μια σειρά στοιχείων που περιλαμβάνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των ΜΜΕ, την πολυφωνία και την ανεξαρτησία τους, καθώς για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων στην άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.

Οι κορυφαίοι και οι τελευταίοι

Το top 10 των χωρών που απολαμβάνουν ελευθερία του Τύπου είναι: Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Καναδάς, Τζαμάικα και Εσθονία.

Η Γερμανία κατατάσσεται στην 12η θέση, η Κύπρος στην 24η, η κατεχόμενη Κύπρος στην 76η, ενώ η Τουρκία στην 149η.

Τις χειρότερες θέσεις κατέχουν η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Βόρειος Κορέα και η Ερυθραία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ