Λαφαζάνης: Ιστορική η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου - iefimerida.gr

Λαφαζάνης: Ιστορική η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου

Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Με την τροπολογία που καταθέσαμε εκπληρώνεται ένας πόθος δεκαετιών των κατοίκων Δραπετσώνας - Κερατσινίου και όλης της ζώνης της Α' και Β' Πειραιά. Έχουμε ενώπιόν μας ένα ιστορικό επίτευγμα».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας τη σημασία της συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας, τόσο για τους κατοίκους της εν΄ λόγω περιοχής, όσο και για τις προοπτικές που δημιουργούνται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

«Οι πολίτες των πιο υποβαθμισμένων, ίσως, περιοχών του Λεκανοπεδίου αποκτούν πραγματική πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο και «ανακτούν» μια εξαιρετικού κάλλους παραθαλάσσια περιοχή 640 στρεμμάτων, ως χώρο πρασίνου, κοινωφελών έργων, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής», επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «ο Πειραιάς και οι υποβαθμισμένες περιοχές του, με μια έννοια, αλλάζουν σελίδα».

«Μια ιστορική ευκαιρία και ελπίδα ζωής βρίσκεται μπροστά μας, που καλούμαστε να την αξιοποιήσουμε πλήρως για να βελτιώσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας» τονίζει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΑΠΕΝ, ακυρώνεται η δυνατότητα εγκατάστασης βιομηχανικών, μεταποιητικών και άλλων χρήσεων «που αλλοιώνουν και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος» της παραθαλάσσιας ζώνης στην περιοχή της λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα), και αντ' αυτών προτάσσεται η δημιουργία ενός εκτεταμένου πάρκου κοινόχρηστου πρασίνου.

Με βάση την αιτιολογική έκθεση για την ευρύτερη παραλιακή περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, μεταξύ του επιβατικού και εμπορικού λιμένα του Πειραιά επιφάνειας 640 στρεμμάτων, προτείνονται χρήσεις αναψυχής καθώς και χώροι αστικού πρασίνου, εμπλουτισμένες με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Επίσης, πρόκειται να «εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προσπέλαση με μέσα σταθερής τροχιάς για την εξυπηρέτηση του Πειραιά, αλλά και για τη σύνδεση της περιοχής με τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας».

Ακόμη, προτείνεται η πολεοδόμηση της περιοχής, ώστε να υπαχθεί στις διατάξεις εισφορών σε γη και να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι και αναγκαίοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα καθοριστούν από την πολεοδομική μελέτη, με τον μέγιστο συντελεστή δόμησης να ορίζεται σε 0,15 επί της συνολικής έκτασης.

Προβλέπεται, επίσης, η προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές στις ανωτέρω χρήσεις δραστηριότητες, οι οποίες θα ανάγονται στην ιστορικότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.

Από το ΥΠΑΠΕΝ σημειώνεται, τέλος, ότι η επεξεργασία της τροπολογίας για την ανάπλαση της περιοχής έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη, την καθοριστική συμβολή του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ υποστηρίζεται από τον δήμο Πειραιά και όλους τους δήμους της Β' Περιφέρειας Πειραιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ