Γιατί ο πόνος στη μέση δείχνει σχέση του ατόμου με... χιμπατζή - iefimerida.gr

Γιατί ο πόνος στη μέση δείχνει σχέση του ατόμου με... χιμπατζή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μέση τους έχοντας έντονους πόνους. Το πιθανότερο είναι αυτά τα άτομα να έχουν σπονδυλική στήλη που μοιάζει περισσότερο σε χιμπατζή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξήγαγαν ερευνητές με επικεφαλής τον Καθηγητή Μαρκ Κόλαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό εξελικτικής βιολογίας «BMC Evolutionary Biology».

Οι ερευνητές, που συνέκριναν σύγχρονους και αρχαίους σκελετούς ανθρώπων με αυτούς των χιμπατζήδων και ουρακοτάγκων, κατέληξαν πως ο παθολογικός σκελετός ορισμένων ατόμων θυμίζει πανάρχαιες δυσκολίες βάδισης. Αυτό μας πάει εκατομμύρια χρόνια πίσω όταν και οι άνθρωποι ως εξέλιξη των πιθήκων προσπαθούσαν να περπατήσουν στα δύο τους πόδια.

Τα προβλήματα στη μέση προκαλούνται συνήθως από το δισκοπάθεια, δηλαδή τη φθορά και τη συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, με αποτέλεσμα αυτοί να προβάλλονται προς τα έξω και να ακουμπούν σε κάποιο νεύρο.

Η μελέτη αποκάλυψε πως αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς να προβλέψουν ποιος άνθρωπος μπορεί να κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τέτοια πάθηση.

«Οι σκελετοί των ανθρώπων με προβλήματα δισκοπάθειας είναι πιο όμοιοι σχηματικά με εκείνους των στενότερων συγγενών μας, των χιμπατζήδων, από ό,τι με τους σκελετούς άλλων ανθρώπων χωρίς τέτοια προβλήματα», ανέφερε ο Καθηγητής.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως αν και έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια πολλοί σκελετοί ανθρώπων δεν έχουν προσαρμοστεί στο όρθιο βάδισμα, με αποτέλεσμα να καταπονείτε η μέση τους.

Πηγή: dailymail.co.uk

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πόνοι στη μέση χιμπατζήδες έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ