Προσεχώς αυτόνομη και τρίτο κόμμα βλέπει την Σκοτία ο Μέρντοκ - iefimerida.gr

Προσεχώς αυτόνομη και τρίτο κόμμα βλέπει την Σκοτία ο Μέρντοκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σκοτία πιθανόν θα αποκτήσει ευρεία αυτονομία τα επόμενα χρόνια, ενώ το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, και την υπόλοιπη Βρετανία θα βαθύνει.

Αυτή την εκτίμηση έκανε ο μεγιστάναςτων μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ χθες.

Ο Μέρντοκ, ο όμιλος του οποίου διαθέτει από στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών ως εφημερίδες που διατείνονται ότι κρίνουν εκλογές, επισκέφθηκε τη Σκοτία την παραμονή του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της επαρχίας και επαίνεσε τον πολιτικό διάλογο που προηγήθηκε.

Οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία σε εκείνο το δημοψήφισμα, αλλά το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) πλέον προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στη Σκοτία στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου και πιθανόν θα γίνει το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στο Ουεστμίνστερ.

«Οι Σκοτσέζοι μπορεί να είναι τρελοί ή να μην θέλουν την αυτονομία, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό;» έγραψε ο 84χρονος Μέρντοκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η αυτονομία της επαρχίας μοιάζει να είναι «αναπόφευκτη τα επόμενα λίγα χρόνια», πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη μοιάζει να είναι δύο χώρες, το Λονδίνο και το υπόλοιπο!», πρόσθεσε.

Οι γονείς του πατέρα του Μέρντοκ ήταν Σκοτσέζοι, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα. Ο ίδιος είναι σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp, του κολοσσιαίου ομίλου στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η εφημερίδα The Wall Street Journal και ο εκδοτικός οίκος HarperCollins.

Η πολιτική επιρροή που ασκεί ο Μέρντοκ στη Βρετανία χαρακτηριζόταν άλλοτε θρυλική. Αν και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ΜΜΕ παραδέχεται ότι το ακόμη νωπό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σπίλωσε τη φήμη του, η επιρροή που συνεχίζει ασκεί μέσω των εφημερίδων που του ανήκουν στη Βρετανία συνεχίζει να μην είναι ευκαταφρόνητη.

Ο μεγιστάνας προειδοποιεί τον Κάμερον

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ προειδοποίησε ακόμη τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι εάν αποτύχει να κερδίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων, πρέπει να περιμένει ότι θα αμφισβητηθεί στο εσωτερικό των Τόρις.

«Η αποτυχία να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία έναντι του (Γκόρντον) Μπράουν που αντιμετώπιζε κρίση ή του (σημερινό ηγέτη των Εργατικών Εντ) Μίλιμπαντ θα σημάνει ότι ο Κάμερον θα δεχθεί πολλά χτυπήματα. Θα αρχίσουν να μιλούν ανοιχτά μέσα στο κόμμα και στον Τύπο», διεμήνυσε ο Μέρντοκ.

Οι Συντηρητικοί του Κάμερον είχαν αποσπάσει 306 έδρες στις εκλογές του 2010, κερδίζοντας κατά κράτος μεν τον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν αλλά αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργούνται από την αρχή της χρονιάς δείχνουν πως ούτε οι Τόρις, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ, είναι σε θέση να κερδίσουν την πλειοψηφία.

Τι προβλέπει ο Μέρντοκ για το εκλογικό αποτέλεσμα; Η εκτίμησή του είναι ότι οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν 294 έδρες, οι Εργατικοί 265, το SNP 48 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 25.

«Οι Σκοτσέζοι πιθανόν θα κρίνουν την ισορροπία», ανέφερε ο Ρούπερτ Μέρντοκ.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της News Corp για να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Μέρντοκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ