Ο Βαρουφάκης βλέπει σύγκλιση με τους δανειστές -Η συμφωνία θα κλειδώσει σύντομα - iefimerida.gr

Ο Βαρουφάκης βλέπει σύγκλιση με τους δανειστές -Η συμφωνία θα κλειδώσει σύντομα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναζήτηση του Γιάνη Βαρουφάκη έσπευσαν οι δημοσιογράφοι αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση του Eurogroup και ενώ ήταν σαφές πως η συμφωνία είναι ακόμα πολύ μακριά και οι εταίροι ανησυχούν για τη μικρή πρόοδο που σημειώθηκε.

Σύμφωνα με το Open Europe ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως ελπίζει να φτάσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας και πως αναμένει την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο ανταποκριτής του Bloomberg γράφει πως ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει σύγκλιση με τους εταίρους και είναι αισιόδοξος.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, διατύπωσε σήμερα από τη Ρϊγα της Λετονίας, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

Εντωμεταξύ ο Guardian μεταδίδει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που φέρεται να δηλώνει πως είναι έτοιμος να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση για επιτάχυνση των συνομιλιών, καθώς και ότι τις τελευτεαίες δύο εβδομάδες η Ελλάδα έχει έρθει πιο κοντά με τους εταίρους στη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει μία συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονονάσματα, η οποία όμως δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ