Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στο περιοδικό «ΤΙΜΕ» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αραβική Άνοιξη, το Παλαιστινιακό και για το αν τελικά υπάρχει κανείς στην Άγκυρα που να επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ.
Μάλιστα, το περιοδικό ΤΙΜΕ παρουσίασε τον κ. Ερντογάν σαν τη μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα αυτή τη στιγμή. Το περιοδικό σημειώνει ότι από το 2003 οπότε και ανέλαβε την πρωθυπουργία της Τουρκίας, η οικονομική ανάπτυξη αλλά και το γεωπολιτική επιρροή της χώρας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.
Αναφορικά με το Παλαιστινιακό και τα όσα εξελίσσονται στον ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε:
«Αυτό που πρέπει να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να πει «ναι» στα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων. Αν κάτι πρέπει κάτι να συζητηθεί αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ δύο κρατών. Ενώ το Ισραήλ είχε αποδεχθεί την επιστροφή στα σύνορα του 1967 απομακρύνθηκε από αυτή την ιδέα.
Μέσω του ΤΙΜΕ ο θέλω να κάνω έκκληση στην ανθρωπότητα: οι Παλαιστίνιοι υπάρχουν- και δεν υπάρχουν για να είναι καταδικασμένοι σε ένα υπαίθριο κρατητήριο. Η εγκληματικότητα του Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».
Το κακό κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ το επέρριψε στην Ισραηλινή πλευρά και την επίθεση στο στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Όσο οι Ισραηλινοί δεν ζητούν συγγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων, αρνούνται να πληρώσουν αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων και συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Γάζας, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα αποκατασταθούν».
Τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί καταδίκασαν από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών την αμερικανική προσέγγιση το Παλαιστινιακό σαν αποτυχημένη.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων του ΤΙΜΕ για το ποια είναι η δική του προσέγγιση ο κ. Ερντογάν σχολίασε σκωπτικά:
«Πριν από όλα πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια στον εαυτό σας : Θέλουμε πραγματικά να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ή όχι; Δυστυχώς δεν βλέπω τέτοια πρόθεση από το Κουαρτέτο, διότι αν πραγματικά το επιθυμούσαν θα είχαν επιβάλλει στο Ισραήλ συγκεκριμένα θέματα. Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει λάβει πάνω από 89 ψηφίσματα τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν πάνω από 200 αντίστοιχα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τα οποία επίσης το Ισραήλ δε συμμορφώθηκε. Αν στη θέση του Ισραήλ βρεθεί το Ιράν ή το Σουδάν επιβάλλονται κυρώσεις. Γιατί στο Ισραήλ όχι; Αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις η διαμάχη θα είχε επιλυθεί εδώ και καιρό.
Για αυτό το λόγο πιστεύω σε μια εκ βάθρων αλλαγή στο σύστημα λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί χρειάζονται τα μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Ολόκληρος ο κόσμος είναι κυριολεκτικά δέσμιος των αποφάσεων των πέντε μόνιμων μελών».
Στο ζήτημα της Αραβικής Άνοιξης, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι ουδέποτε προσπάθησε να εξάγει το μοντέλο της Τουρκικής δημοκρατίας αλλά ότι πήγε με καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας προκειμένου να βοηθήσει τη μετάβαση των χωρών αυτών.
Ωστόσο στο ζήτημα των σχέσεων με τη Συρία, δεν μάσησε τα λόγια του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προοικονόμισε άσχημο τέλος για το νυν πρόεδρο ενώ με ένα αρκετά συναισθηματικό τόνο υποστήριξε πως
«Είμαι ένας άνθρωπος που βασίζει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους πάνω σε αρχές και αξίες. Δεν μπορώ να διατηρήσω φιλία με ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται ηγέτες και επιτίθενται εναντίον των λαών τους. Ακόμα και όταν οι σχέσεις μας με τη Συρία ήταν θερμές, εμείς κάναμε τις προτάσεις μας αλλά διαπιστώσαμε ότι ουδέποτε αυτές εισακούστηκαν. Στις παλαιότερες επαφές μας ο Άσαντ ισχυριζόταν ότι υπήρχαν μόλις 83 πολιτικοί κρατούμενοι ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δεν ενεπλάκησαν σε επιθέσεις ή διαδηλώσεις αλλά διώκονται για την πίστη τους και την καταγωγή τους. Υποθέτω πως έχετε γνώση ότι έχουμε υποδεχθεί πάνω από 7000 πρόσφυγες στο έδαφός μας».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών, διαπιστώνοντας ωστόσο μια στασιμότητα η οποία πρέπει να ξεπεραστεί και να οδηγηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών στον υπερθετικό βαθμό κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας. Δεν παρέλειψε να προσκαλέσει Αμερικανούς επενδυτές στην Τουρκία ενώ αναφορικά με το Ισραήλ σχολίασε πως «υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις» και πώς σε συγκεκριμένα οι δύο χώρες «συμφωνούν να διαφωνούν» αλλά θα είναι πάντα φίλοι.
Τέλος, ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να ψέξει τον γαλλογερμανικό άξονα για τη στάση του απέναντι στην Τουρκία, κάτι που απέδωσε όμως σε μεμονωμένους ηγέτες και όχι σε χώρες. Επιβεβαίωσε την πρόθεση η χώρα του να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία παρά τον κλονισμό της πίστης του τουρκικού λαού στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ενώ «έκλεισε περιπεκτικά το μάτι» για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη λέγοντας πως «Η Τουρκία μέρα με τη μέρα δυναμώνει και η κατάσταση ορισμένων Ευρωπαϊκών κρατών είναι αρκετά εμφανής».