Ο Στάθης Λιβαθινός νέος διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο, μέχρι το Μάη του 2016 - iefimerida.gr

Ο Στάθης Λιβαθινός νέος διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο, μέχρι το Μάη του 2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γράφαμε χθες στο iefimerida.gr πως ο Στάθης Λιβαθινός θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και πως περιμέναμε την ανακοίνωση ίσως και εντός της ημέρας. Και έτσι έγινε: χθες δημοσιεύθηκε ο διορισμός του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο ΦΕΚ που φέρει την υπογραφή του Αριστείδης Μπαλτά και του Νίκου Ξυδάκη, αναγράφεται πως θα αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής «για το υπόλοιπο της θητείας» δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016. Αναφέρεται δε ότι έχει «τα απαιτούμενα από τον νόμο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα». Διαβάτε στον ακόλουθο σύνδεσμο όλο το ΦΕΚ του διορισμού document.pdf


Απομένει η ανακοίνωση της σύνθεσης του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που είναι έτοιμη και περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα του θεάτρου με μακρά πορεία, αλλά και νέους δημουργούς. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να εκπροσωπούνται και οι σύγχρονες τάσεις και οι νέες γενιές στο διοικητικό συμβούλιο που θα αναμένεται να ανακοινωθεί ως την Παρασκευή. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή θα αναλάβει ο Θοδωρής Αμπαζής, ο άξιος σκηνοθέτης επί χρόνια επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που απομακρύνθηκε προσφάτως από τη θέση του προκαλώνας πλήθος αντιδράσεων στην καλλιτεχνική κοινότητα.

Mετά την ανακοίνωση του διορισμού του, ο Στάθης Λιβαθινός δήλωσε: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Νίκος Ξυδάκης, μου εμπιστεύτηκε την τύχη του Εθνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και του θεάτρου και της χώρας.Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου και το ενδιαφέρον που έδειξε στη δουλειά μου.
Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου για 7 χρόνια και τώρα επιστρέφω σ αυτό. Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Εγώ έρχομαι για να ενώσω το Εθνικό Θέατρο και να δώσω σ αυτό ότι καλύτερο μπορώ. Νοιώθω απεριόριστη στήριξη από τη θεατρική κοινότητα κι αυτό με γεμίζει χαρά και με τιμά. Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί μου θα είναι ο Θοδωρής Αμπαζής.


Ο Στάθης Λιβαθινός γνωρίζει άριστα το Εθνικό Θέατρο, αφού υπήρξε καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής σκηνής από το 2001 ως το 2007, δημιουργώντας ένα νέο θεατρικό σύμπαν μέσα στην καρδιά της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας. Ο Λιβαθινός ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός αποφοιτώντας από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας.


Ανιψιός του Μάνου Κατράκη, επηρεάστηκε καθοριστικά από τον σπουδαίο ηθοποιό. Οταν στο παρελθόν τον ρώτησε η Γιώτα Συκκά στην Καθημερινή σε ποιόν οφείλει, απάντησε «Στην οικογένειά μου. Δεν ήταν μόνο ο θείος μου (Μάνος Κατράκης) αλλά και οι γονείς μου. Η μητέρα μου ήταν η λογίστριά του, ο πατέρας μου βοηθούσε, η Λίντα Αλμα ήταν πάντα δίπλα. Η θητεία μου στη σχολή Κατσέλη ήταν σημαντική, γιατί ο Κατσέλης πίστευε στην ηθική υπόσταση του θεάτρου. Η Ρωσία ήταν το αποκορύφωμα. Εχω μεγάλη αγάπη στην εκπαίδευσή της.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ