Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] - iefimerida.gr

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εισαγγελέας που επόπτευσε την πολύμηνη ανάκριση της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι δύο από τους τρεις δικαστές του συμβουλίου που παρέπεμψε σε δίκη 69 βουλευτές, στελέχη και μέλη της ΧΑ. Για την πλειονότητα των δικαστών, ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση όταν δεν υπηρετεί αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα: Την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ετσι ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, οι υπαρχηγοί Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα στελέχη και βουλευτές της ΧΑ θα βρεθούν στο εδώλιο. Η δίκη ξεκινάει σήμερα με... απουσίες, αφού δεν έχει εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα η ηγετική ομάδα της ΧΑ. Παρόντες μόνοι οι Ζησιμόπουλος, Ματθαιόπουλος και Μπούκουρας. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκαν ούτε και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της οργάνωσης εκτός από τους Γιώργος Ρουπακιά (κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), Γιώργος Πατέλης (επικεφαλής του Πυρήνα της Νίκαιας) και ο Ανσταάσιος Πανταζής. Οι υπόλοιποι (βουλευτές, στελέχη, μέλη) εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους.

Μέσω τηλεδιάσκεψης οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακούστηκαν στο δικαστήριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Συνολικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι 5.

Η διαδικασία ήταν η εξής:

Μάρτυρας Α: Παρών
Μάρτυρας Β: Παρών
Μάρτυρας Γ: Παρών
Μάρτυρας Δ: Παρών
Μάρτυρας Ε: Παρών

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Φρούριο ο Κορυδαλλός

Φρούριο μοιάζει η περιοχή γύρω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου θα γίνει, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Από το πρωί, περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλειστεί δρόμοι και υπάρχουν παντού κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη. Λίγο μετά τις 8 το πρωί, στον χώρο διεξαγωγής της δίκης έφτασαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αλλά και φίλοι του.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Νωρίς το πρωί μια ομάδα χρυσαυγιτών είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Σολωμού και Γρηγορίου Λαμπράκη. Τα μέλη και οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής εκδιώχθηκαν λίγο αργότερα από το σημείο από τις αστυνομικές δυνάμεις και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλη δίοδο έτσι ώστε να φθάσουν όσο το δυνατό πιο κοντά στην είσοδο της αίθουσας που θα γίνει η δίκη, καθώς θέλουν προφανώς, κατά τη συνήθη τακτική τους, να αποθεώσουν τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η εν λόγω ομάδα λίγο μετά τις 08:30... έλαβε θέση πίσω από την ομάδα των αστυνομικών που έχει κλείσει το δρόμο στην αρχή της Σολωμού, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και φωνάζουν το γνωστό χρυσαυγίτικο σύνθημα «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή».

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους από το πρωί, ενώ όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στον χώρο της δικαστικής αίθουσας, αλλά ούτε καν να βρεθεί έξω από αυτήν.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως σήμερα η ηγετική ομάδα της ΧΑ δεν θα προσέλθει, αφού μόνο ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους 69 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πήγαν σήμερα στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι, με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης είναι σήμερα κλειστά, ενώ έχουν προγραμματιστεί τέσσερις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Τέσσερις συγκεντρώσεις στον Κορυδαλλό

Στο δημαρχείο Κορυδαλλού, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, καλεί σε συγκέντρωση ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά. Η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» έχει προγραμματίσει αντιφασιστική συγκέντρωση στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης (γήπεδο Προοδευτικής), στην οποία θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει τεράωρη στάση εργασίας.

Επίσης, ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας. Αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Με σύνθημα «Όχι στη δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό» συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο του δημαρχείου εργαζόμενοι στο δήμο Κορυδαλλού και φορείς της πόλης, καθώς επίσης και βουλευτές της Β' Πειραιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την είσοδο των φυλακών.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 11

Τεράστιο το ενδιαφέρον από τον Τύπο

Τόσο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όσο και μέσα στην αίθουσα της δίκης γίνεται το αδιαχώρητο από δημοσιογράφους, με πλήθος εκπροσώπων του Τύπου, ελληνικού και διεθνούς, να παρακολουθούν τη δίκη της χρονιάς.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 17
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 18
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 19
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 20

Στο σημείο από νωρίς και ο πατέρας του δολοφονηθέντος από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 21
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 22
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόντες Μιχαλολιάκος και υπαρχηγοί [εικόνες] | iefimerida.gr 23
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δίκη Χρυσή Αυγή δίκη ΧΑ Χρυσή Αυγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ