Αίγυπτος: 3 χρόνια φυλάκιση σε μπλόγκερ επειδή κριτίκαρε το στρατό - iefimerida.gr

Αίγυπτος: 3 χρόνια φυλάκιση σε μπλόγκερ επειδή κριτίκαρε το στρατό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο λαός της Αιγύπτου κατάφερε να διώξει τον πρόεδρο Μουμπάρακ όμως το τοπίο στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μάλλον δεν εξελίσσεται όπως ακριβώς το περίμενε.

Ο Μaikel Nabil, ένας 26χρονος Αιγύπτιος μπλόγκερ, καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης λόγω της κριτικής που έκανε στον στρατό μέσω του προσωπικής του ιστοσελίδας και σχολίων του στο Facebook, με την κατηγορία της προσβολής του στρατού και την διαταραχή δημόσιας ασφάλειας. Στο τελευταίο μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε στο μπλογκ του, ο 26χρόνος Αιγύπτιος κατεδείκνυε διάφορες στρατιωτικές παραβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιακής εξέγερσης, κριτικάροντας και αναλύοντας το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Αίγυπτο με τον στρατό να είναι πλέον επικεφαλής.

Ο αιγυπτιακός στρατός τον συνέλαβε στις 28 Μαρτίου και χθες αποφασίστηκε η καταδίκη του. Είναι η τρίτη φορά και πρώτη μετά την αιγυπτιακή εξέγερση που μπλόγκερ δικάζεται από στρατιώτικο δικαστήριο.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια διάφοροι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές είχαν καταφέρει αρκετά πλήγματα στο προηγούμενο αιγυπτιακό καθεστώς, η κριτική στο στρατό ήταν (και παραμένει) ένα απ’ τα κύρια ταμπού του δημόσιου αιγυπτιακού πολιτικού διαλόγου

Με ανακοίνωση του το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την απόφαση, τονίζοντας πως κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να υπόκειται σε στρατιωτικές δίκες. Μετά την πτώση του καθεστώς Μουμπάρακ και την ανάληψη της εξουσίας απ'τον στρατό εκατοντάδες πολίτες δικάστηκαν με στρατιωτικές δίκες, στις οποίες δεν ισχύουν οι διεθνείς νόμοι και 150 είναι αυτοί που καταδικάστηκαν.

Κάνοντας κλικ ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την τελευταία δημοσίευση του Maikel Nabil μεταφρασμένη στα αγγλικά, ενώ αυτό ΕΔΩ είναι το προσωπικό του μπλογκ. Η σελίδα, υπέρ της απελευθέρωσής του, που δημιουργήθηκε στο Facebook αριθμεί περίπου 2600 μέλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αίγυπτος Μουμπάρακ μπλόγκερ στρατός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ