Πώς η κυβέρνηση παγιδεύτηκε στην πρυτανεία με τους αναρχικούς

Με μια επέμβαση της Αστυνομίας που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα έληξε χθες το πρωί η πολυήμερη κατάληψη των αναρχικών στην πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια κίνηση που έκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύο με τη νεολαία του κόμματος, βουλευτές ακόμη και τον Μανώλη Γλέζο να εξαπολύουν πυρά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ολόκληρης της κυβέρνησης επειδή έδιωξαν τους αντιεξουσιαστές από το Πανεπιστήμιο!

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμη και την παραίτησή του Γιάννη Πανούση από το αξίωμα που κατέχει.

Γλέζος: Ωμή παραβίαση του ασύλου, έχει ευθύνη η κυβέρνηση

Ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επέμβαση στην Πρυτανεία ήταν και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μανώλης Γλέζος.
Μέσω κειμένου του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την επέμβαση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ως ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στη συνέχεια αποδίδει ευθύνες στους καθηγητές πανεπιστημίου, που δεν συνομίλησαν με τους καταληψίες για να υπερασπιστούν το άσυλο για το οποίο οι ίδιοι κόπτονται, όπως γράφει, αλλά και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;», διερωτάται.

Καταλήγοντας, στο κείμενό του, αποδίδει ευθύνες τόσο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ίδια την κυβέρνηση.

«Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια. Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές», αναφέρει χαρακτηριστικά (διαβάστε όλο το κείμενο του Μανώλη Γλέζου πατώντας ΕΔΩ).

Πανούσης: Γιατί λένε ότι παραβιάστηκε το άσυλο; Εκαναν αυτοί οι άνθρωποι διακίνηση ιδεών;

Απαντώντας στους επικριτές του που υποστήριξαν ότι με την επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία υπήρξε παραβίαση του ασύλου ο Γιάννης Πανούσης, σήμερα το πρωί, μιλώντας στο Mega, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγινε κάτι τέτοιο και διερωτήθηκε:

«Πώς μπορεί να λέει κάποιος ότι παραβιάστηκε το άσυλο; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ελεύθερη διακίνηση ιδεών;».

Παράλληλα, επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασής του μιλώντας και για τις συλλήψεις που έγιναν, τονίζοντας με νόημα «αναζητούμε αν υπάρχει φοιτητής ανάμεσά τους», (εννοεί ότι δεν υπήρχε) ενώ συμπλήρωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας Πολωνός διεθνώς καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών, ένας συνεργός του Παλαιοκώστα, ένας 50χρονος «γνωστός» των Εξαρχείων και δύο Αλγερινοί υπήκοοι που έμεναν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, οι οποίοι «δεν ήταν και τόσο αθώοι, όσο παρουσιάστηκε».

Σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου η επέμβαση στην Πρυτανεία

Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι η επέμβαση στην Πρυτανεία έγινε σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, «διαφορετικά θα πρεπε να παραιτηθώ», κάτι το οποίο δεν σκέφτηκε όπως είπε και πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στα όσα είπε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, που ζήτησε την παραίτησή του:

«Αναρωτήθηκα ποιος εκλέγει τέτοιους ανθρώπους που μου λένε να παραιτηθώ».

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ουρλιάζοντας γίνονται αριστεροί. Ας μας πουν τι είναι αριστερή δικαιοσύνη και τι αριστερή αστυνομία. Ας το λύσουν αν θέλουν λαϊκή δημοκρατία. Μιλάμε για αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, για θεσμούς, αν μιλάμε για επιτροπή αγώνα που αποφασίζει μιλάμε για άλλο πράγμα», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε:

«Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με τον Διαμαντόπουλο» και πρόσθεσε ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Το τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ τα έψαλε στον Πανούση

Είχαν προηγηθεί, χθες πλήθος άλλων αντιδράσεων στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νεολαία του κόμματος για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην πρυτανεία.

Στελέχη του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος (Σπύρος Απέργης, Ιωάννα Κούρτοβικ, Πάνος Λάμπρου, Πόπη Μέλλιου και Δημοσθένης Παπαδάτος) τα... έψαλλαν κατά πρόσωπο στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης με τον οποίο συναντήθηκαν το χθες απόγευμα.

«Η αντιπροσωπεία του Τμήματος δήλωσε τη διαφωνία της για τη σημερινή επέμβαση της Αστυνομίας, σκοπός της οποίας ήταν η εκκένωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μια πολυήμερη, σαφώς μειοψηφική, αλλά ειρηνική κατάληψη» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κομματικά μέλη. Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Οπως τόνισαν «στον αντίποδα, η υπό συντηρητικές πιέσεις αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό χώρο, με όλο το συμβολικό και πολιτικό φορτίο που περιβάλλει μια τέτοια ενέργεια λίγους μήνες μετά τα έργα και τις ημέρες Φορτσάκη, σηματοδοτεί υποχώρηση, έστω προσωρινή, από τη θέση ότι κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός».

Πετράκος: Δυστυχώς, παραβιάσαμε το άσυλο

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος είπε ότι υπήρξε παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου κάνοντας λόγο για «σημαντικό θέμα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «για εμάς, το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο και γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε με το νέο νομοσχέδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, εφαρμόστηκε ένας νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης» (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Διαμαντόπουλος υπέρ παραίτησης Πανούση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος αναδημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook άρθρο από ιστοσελίδα που πρόσκειται σε συνιστώσες του κόμματος, το οποίο ζητά ευθέως, την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. «Μια άποψη που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά...», σχολιάζει ο βουλευτής.

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στο «Δίκτυο για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα» διατυπώνονται βαριές εκφράσεις κατά του υπουργού και της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι διέπραξε την εισβολή γιατί ήταν αδύνατον να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες! Και ψευδές και γελοίο…Γιατί απλώς τελεί σε ομηρία από τη Δεξιά, τους τηλεεισαγγελείς, «κυβερνητικούς εταίρους» και βεβαίως τον ίδιο τον ανεκδιήγητο υπουργό Δημόσιας Τάξης» αναφέρεται στο άρθρο. Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλλει στην Πρυτανεία ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος (πώς θα τα βγάλει πέρα με τους «δανειστές» όταν τρέμει την Τρέμη, τον Άδωνι και την Ντόρα;) και, το χειρότερο, ανοίγει ένα νέο κύκλο καταστολής». Ζητείται τέλος, να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης» (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Καταδικάζουν την επέμβαση και οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση της καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση. «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται» τονίζουν. Ζητούν την επαναφορά και την διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου και προσθέτουν: «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετιών του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι από μας καταδικαστέα».

Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ακόμη αιχμηρά πως «η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής» και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως «το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει». Σημειώνουν επίσης την αντίστιξη καθώς η επέμβαση της αστυνομίας ήρθε στον αντίποδα της ψήφισης ενός νομοσχεδίου (για τις φυλακές τύπου Γ') «που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας».

Ελεύθεροι οι 14 συλληφθέντες

Εντωμεταξύ, σήμερα νωρίς το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι οι 14 συλληφθέντες στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, οι οποίοι νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μετά τις απολογίες τους τα 14 άτομα παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ορίστηκε δικάσιμος για την Δευτέρα, στις 20 Απριλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο πρώην συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, Πολύκαρπος Γεωργιάδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008. Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι στους πρώην καταληψίες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ τους, ενώ υπήρξε και ένταση χωρίς να ξεσπάσουν επεισόδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ