Αξιωματούχος του ΔΝΤ: Μην υποτιμάτε την επίδραση ενός Grexit στο ευρώ

Την εικόνα που έχει το ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση έδωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ταμείου μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία.

Οπως επεσήμανε «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει εντός Ευρώ. Αυτό είναι η βάση εκκίνησής μας». Οπως είπε δεν αναμένει να συμβεί Grexit ωστόσο προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται η επίδραση στο ευρώ» από μια έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε επίσης «κρίσιμο για την Ελλάδα να κόψει τις μη βιώσιμες συντάξεις (ουσιαστικά να εξυγιάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα) αποκαλύπτοντας πως «εμείς δεν ζητάμε οριζόντιες περικοπές».

Κάλεσε δε την Ελλάδα να ξεμπλοκάρει την εκταμίευση πριν ροκανίσει όσα διαθέσιμα πληρωμών έχει, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.

Ο ίδιος παράγοντας του ΔΝΤ επεσήμανε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρή θέληση να αλλάξει το πρόγραμμα. Είμαστε σε συνομιλίες μαζί της για να αποφασίσουμε το πώς θα γίνει αυτό».

Υποστήριξε ότι επετεύχθη πρόοδος στις συνομιλίες μόλις πρόσφατα και τόνισε ότι θα πρέπει «να ανακτήσουμε σύντομα το μομέντουμ».

Οπως είπε οι τεχνικές συνομιλίες με την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν μετά το Πάσχα στην Αθήνα. Αιτιολόγησε πάντως την καθυστέρηση σημειώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία παίρνει χρόνο, όπως συμβαίνει με κάθε νέα κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν έχει «λεπτομερή εικόνα της ρευστότητας του ελληνικού κράτους».

Σημείωσε ότι μέλημα του ΔΝΤ είναι να διασφαλιστούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και η σταθερότητα του οικονομικού τομέα, ενώ προέβλεψε ότι η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24/4/

Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφκαγκ Σόιμπλε μιλώντας με δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι δεν περιμένει λύση για το ελληνικό πρόβλημα στη Ρίγα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ αξιωματούχος grexit Eurogroup

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ