Capital Economics: Το επόμενο νόμισμα της Ελλάδας θα λέγεται «σου χρωστάω» - iefimerida.gr

Capital Economics: Το επόμενο νόμισμα της Ελλάδας θα λέγεται «σου χρωστάω»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διεθνής χρηματιστηριακή Capital Economics ανακάλυψε πώς θα λέγεται το επόμενο νόμισμα της Ελλάδας, σε περίπτωση βέβαια που αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτή την ακραία συνθήκη. Θα έχει την ονομασία... «Σου χρωστάω».

Στην πραγματικότητα, η ανάλυση της χρηματιστηριακής αναφέρεται στα περιβόητα IOUs που στη διεθνή ορολογία σημαίνουν I Owe You (σ.σ.: σου χρωστάω). Με βάση την Capital Economics, αν η Ελλάδα αποφασίσει να πληρώνει τους πολίτες με IOUs, κάτι σαν repos, δεν θα μπορούσε να το πράττει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσοι λαμβάνουν εισοδήματα με IOUs θα μπορούσαν μόνο να πληρώσουν τους φόρους τους. Με δεδομένο ότι οι διεθνείς πιστωτές της κυβέρνησης δεν θα δεχθούν τα IOUs ως εξόφληση, το νέο νόμισμα δεν θα απέτρεπε την χρεοκοπία. Τα IOUs πρακτικά θα μπορούσαν να καταστούν παράλληλο νόμισμα του οποίου η αξία προφανώς θα είναι χαμηλότερη από εκείνη ενός κανονικού ευρώ.

Με βάση την Capital Economics, αν η Ελλάδα πληρώνει τους πολίτες με IOUs, θα κινδυνεύσει να παραμείνει επί μακρόν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Γιατί; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η πιο αποτελεσματική στη φορολογική συγκέντρωση. Αν οι Ελληνες λάβουν IOUs τους, το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν είναι να πληρώσουν την εφορία.

Τα έντοκα γραμμάτια που χρησιμοποιεί η Ελλάδα δανειζόμενη από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να ειπωθεί ότι είναι μια μορφή IOUs.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ IOUs repos παράλληλο νόμισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ