Ο Φλαμπουράρης άνοιξε παράθυρο για δημοψήφισμα

Η θηλιά της οικονομικής ασφυξίας σφίγγει όλο και περισσότερο για την Ελλάδα και την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Από τη μία ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μίλησε για δημοψήφισμα, ενώ ο Κώστας Λαπαβίτσας μίλησε ακόμα και για ρήξη. Εντύπωση προκάλεσε και η θέση του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος. Την ίδια ώρα, η αρχική αισιοδοξία που υπήρχε για θετικές αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου έχει πλέον περιοριστεί, αφού οι δανειστές επιμένουν και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Φλαμπουράρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου

«Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές», πρόσθεσε.

«Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης και σημείωσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται».

«Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα - δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τους εταίρους «υπάρχουν σημεία συμβιβασμού» και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να διαφωνούν με τις προτάσεις της Αθήνας, είπε πως είναι ειδήσεις «που διακινούνται από διάφορα ΜΜΕ, τις οποίες αναπαράγουν και τα ελληνικά Μέσα».

Ο κ. Φλαμπουράρης επέμεινε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν πίσω οι εταίροι» και εξήγησε ότι «οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ένωση. Με ποια λογική θα φύγει η Ελλάδα και όχι η Ιταλία ή η Γαλλία; Θα τους στοιχίσει πάρα πολύ». Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να προκαλέσει η κυβέρνηση ατύχημα, καθώς, όπως είπε, ήταν σαφής «η λαϊκή εντολή για λύση εντός του ευρώ».

ΔΝΤ: Γίνονται συζητήσεις με την Αθήνα για την επέκταση του προγράμματος

Χρόνος και πολλή δουλειά απαιτούνται ακόμη για τη συμφωνία επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει σε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις πολιτικές που θα επιτρέψουν το πρόγραμμα να συνεχίσει», ανέφερε η δήλωση.

Εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, θεωρώντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. «Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται για να έχουν αίσιο τέλος», πρόσθεσε.

Λαπαβίτσας: 'Η θα υπακούσουμε στους δανειστές ή θα πάμε σε ρήξη

Κατηγορηματικός στη θέση ότι έφτασε η ώρα της επιλογής για το πού θα πάει η χώρα εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός θα πρέπει να διαλέξει», καθώς «δεν υπάρχουν 1.000 τρόποι για να γίνουν τα πράγματα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε: «Ή θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι δανειστές -γιατί τους βλέπω με πάρα πολύ σκληρές θέσεις (δημοσιονομικά, εργασιακά κ.ά.)- που αντιβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της κυβέρνησής μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε την πορεία της ρήξης. Να μην κάνουμε πίσω. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να βρεθεί κάτι μαγικό, δεν γίνεται».

«Για ρήξη έχει μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος»

Προς αποφυγή... παρεξηγήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε μάλιστα ότι «το θέμα της ρήξης το έχουν θέσει και υπουργοί της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα έχει να κάνει με τον τρόπο παροχής ρευστότητας στην οικονομία. Θα πρέπει να δημιουργήσεις νέες πηγές ρευστότητας».

Στη συνέχεια, επικαλούμενος αυτά που ο ίδιος διαβάζει στον Τύπο, μίλησε για τη διπλή κυκλοφορία εναλλακτικού νομίσματος, ως σενάριο. «Από ό,τι διαβάζω -δεν είναι δικιά μου πρόταση- αλλά μιλάμε για παράπλευρες μορφές ρευστότητας. Αν αναγκαστούμε από τους δανειστές να πάμε εκεί -γιατί προς τα εκεί πάμε- δεν είναι εύκολο, πλησιάζει η ώρα της επιλογής», τόνισε.

«Αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν είναι έντιμα»

Τέλος, επέμεινε πως «δεν πρέπει να υποκύψουμε στους δανειστές τη στιγμή αυτή», καθώς, όπως είπε, «αν συνεχίσουμε στο πρόγραμμα των δανειστών, θα έχουμε τελειώσει. Να με πείσει κανείς ότι ο συμβιβασμός είναι έντιμος γιατί αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν μου φαίνονται πολύ έντιμα».

Απαισιόδοξος ο Μητρόπουλος

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους χαρακτήρισε «ανέφικτο τον έντιμο συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «λόγω εμμονών και επιμονών από τους πιστωτές δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου». «Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση και ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ