Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για μετανάστες και πρόσφυγες - iefimerida.gr

Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για μετανάστες και πρόσφυγες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ειδήσεις έβγαλε η σύσκεψη για το μεταναστευτικό η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στην ΕΕ και στέλνει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:

  • Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
  • Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
  • Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
  • Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:

  • Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
  • Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
  3. Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, 
  4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές».

Η διορθωτική ανακοίνωση

Λίγο αργότερα, ωστόσο, εστάλη «ορθή επανάληψη» της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία τροποποιείται η αναφορά στην απόφαση για τους Σύρους.

Ενώ στην αρχική ανακοίνωση αναφέρονταν ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» δήλωση την οποία ανέγνωσε και on camera o Γαβριήλ Σακελλαρίδης) στην ορθή επανάληψη αναγράφεται: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Εχουν αντικατασταθεί δηλαδή οι λέξεις «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» με την φράση «όλα τα απαραίτητα έγγραφα» και επίσης έχει απαλειφθεί εντελώς η φράση «με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Υψηλόβαθμες πηγές του μεγάρου Μαξίμου, μιλώντας στο iefimerida.gr εξηγούσαν ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να μην υπάρξει παρανόηση ότι η κυβέρνηση πάει να σπάσει την συνθήκη του Σένγκεν. «Και στις δύο περιπτώσεις, απλώς αναφέρουμε το καθεστώς ασύλου που ισχύει σήμερα. Οποιος κριθεί νόμιμος, μπορεί να πάρει ταυτότητα και προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα που ισχύουν για 3 μήνες. Εμείς, ουσιαστικά κάναμε την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των Σύρων ως πολιτικών προσφύγων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ε.Ε. με δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ