Αδειάζει η κλεψύδρα: Οι κρίσιμοι σταθμοί για την συμφωνία - iefimerida.gr

Αδειάζει η κλεψύδρα: Οι κρίσιμοι σταθμοί για την συμφωνία

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και την κατάληξη ή όχι σε συμφωνία με τους εταίρους μας έχει ξεκινήσει. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την άλλη Πέμπτη, 23 Απριλίου καθώς την επομένη, στις 24/4 συνεδριάζει στην Ρήγα της Λετονίας το Eurogroup.

Σε αυτό ελπίζουν μέλη της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν που προσβλέπουν σε συμφωνία κατ' αρχήν σε επίπεδο τεχνικών ομάδων προκειμένου να δοθεί οριστική λύση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη: «Όχι, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο από τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές και η επόμενη κίνηση θα είναι να καταγράψουμε την πρόοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου» αρκέστηκε να πει.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Ωστόσο, ενδιαμέσως υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι σταθμοί για την Ελλάδα.

Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, λίγες ημέρες αφότου εξόφλησε την δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters «η Αθήνα έχει χρόνο μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να παρουσιάσει ένα βελτιωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που απαιτείται για να απελευθερωθούν δάνεια από την ευρωζώνη και να παραμείνει εν ζωή». Προσθέτει ακόμη πως τα επιτόκια δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας είναι σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει η ένταση μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης ως προς τις μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας ένα σύννεφο αβεβαιότητας στην ενιαία νομισματική ζώνη των 19 κρατών.

Το Reuters σημειώνει με νόημα: «Αν η Ελλάδα τελικά βγει εκτός ευρώ, θα είναι ένα πλήγμα για την αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα για πρώτη φορά διεσώθη σχεδόν πριν από πέντε χρόνια από τη ζώνη του ευρώ με μια άλλη συμφωνία βοήθειας το 2012, αλλά το μέλλον της παραμένει αβέβαιο».

Εξι εργάσιμες ημέρες διορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα , αξιωματούχοι της ευρωζώνης έδωσαν στην Αθήνα έξι εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αναθεωρημένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Αν το Eurogroup στις 24/4 βρεί τις προτάσεις επαρκείς , μπορούν να ξεκλειδώσουν την επόμενη δόση των χρημάτων διάσωσης – κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της την άνοιξη και να αποφευχθεί χρεοκοπία.

Κρίσιμες ανακοινώσεις την Τετάρτη από Ντράγκι

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα παροχής περαιτέρω έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην ευρύτερη εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης. Ετσι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνεται πρόωρη επιτυχία για το σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος για να αγοράζονται πρωτίστως κρατικά ομόλογα) που ξεκίνησε τον Μάρτιο η ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη πριν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των G-20. Ο κεντρικός τραπεζίτης πιθανόν να αποκαλύψει αν το ΔΣ της ΕΚΤ παρατείνει την προθεσμία για ρευστότητα έκτακτης ανάγκης που μπορεί αναληφθούν από τις ελληνικές τράπεζες καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι αποταμιευτές – ανησυχώντας για τις προοπτικές της χώρας – έχουν αποσύρει καταθέσεις.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συναντηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δεν αποκλείεται μάλιστα εκεί, σε αμερικανικό έδαφος, να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ελληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δύο υπουργοί θα βρεθούν επίσης στο Ινστιτούτο Brookings την Πέμπτη, 16 Απριλίου.

Πάντως, ο Πώλ Τόμσεν ενημερώνει τους εκτελεστικούς διευθυντές του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε μια συνεδρίαση που - σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον - έχει καθαρά διαδικαστικό/ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αναμένονται αποφάσεις.

Ντομπρόφσκις: Ο χρόνος εξαντλείται σε μια εβδομάδα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις (τηλεόραση Bloomberg) επεσήμανε ότι αν και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για ζητήματα μη ουσιώδη, οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται.

Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν κινείται αρκετά γρήγορα και πως υπάρχει περιορισμένος χρόνος προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη ρευστότητας. Οπως είπε η 24η Απριλίου δεν είναι επίσημο deadline, ωστόσο υπογράμμισε ότι πιέζουν τα πράγματα οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Τόνισε μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφικτό, αφού περίπου στις 20 Απριλίου, όπως είπε, οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του αργότερα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

«Οι συνομιλίες είναι πολύ περίπλοκες. Και η κλεψύδρα αδειάζει» προειδοποίησε στο Reuters για να προσθέσει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση λίστα σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης της και επίσης να αρχίζει να το εφαρμόζει» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το Μεγάλο Σάββατο έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τεχνικών ομάδων Ελλάδας και πιστωτών, προκειμένου να καθοριστεί η ατζέντα των επόμενων ημερών.

«Ενώ μια συμφωνία κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στις 24/4 είναι δυνατόν να επιτευχθεί, οι κίνδυνοι αποτυχίας δεν είναι αμελητέοι» σημειώνουν οικονομολόγοι της Societe Generale. «Η νέα λίστα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις , την απαραίτητη αναμόρφωση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα καθώς οι πρόσφατες προτάσεις τείνουν να αναιρέσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2012» σημειώνουν οι ίδιοι.

Οι πιέσεις και οι «κόκκινες γραμμές»

Αυτή την εβδομάδα, το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» καθώς οι πιστωτές αναμένεται να επιμείνουν στις αξιώσεις τους. Βασικότερο πρόβλημα να παραμένει το ζήτημα των συντάξεων, καθώς, οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις, ενώ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα αυτό.

Παράλληλα, αγκάθια παραμένουν:

  • Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
  • Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ
  • Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
  • Οι ομαδικές απολύσεις και
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις

Τα αρνητικά δημοσιεύματα

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το κλίμα που δημιουργείται με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, όπως εκείνο της κυριακάτικης έκδοσης της FAZ (Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung): «Σχεδόν δύο μήνες διαπραγματεύσεων για το πακέτο διάσωσης, χωρίς τελική συμφωνία, δεν αναρωτιέται κανείς για το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. Οι εν λόγω αξιωματούχοι μάλιστα είπαν στη FAZ (Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung) ότι οι εκπρόσωποι της Αθήνας συμπεριφέρονται ως «οδηγοί ταξί» απλώς ζητώντας λεφτά αντί να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για τις μεταρρυθμίσεις κατά της λιτότητας».

Και μπορεί το ΥΠΟΙΚ να αντέδρασε με οργή ανακοινώνοντας πως «όταν οι αναγνώστες της FAΖ διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group, η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την διαπραγμάτευση και την Ευρώπη», αλλά το κλίμα δημιουργείται αναμφίβολα.

Τα σενάρια εκλογών και η διάψευση

Ενα ακόμη δημοσίευμα που αναγκάστηκε να διαψεύσει η κυβέρνηση ήταν εκείνο της Bild που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει μυστικά προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα επικαλείτο υπουργό - που δεν κατονόμασε - ο οποίος φέρεται να είπε: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εάν η ΕΕ μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει».

«Δεν παίρνουμε στα σοβαρά σενάρια φαντασίας» ήταν η αντίδραση από το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ