«Βιομηχανία» παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα -Γιατρός ζήτησε από ζευγάρι 70.000 ευρώ - iefimerida.gr

«Βιομηχανία» παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα -Γιατρός ζήτησε από ζευγάρι 70.000 ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας σταδιακά κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, καθώς παύει να είναι ταμπού. Ομως, υπάρχουν πολλές παγίδες.

Ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο ένα παιδί, αλλά δεν έχουν στο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον τους κατάλληλο πρόσωπο για να το κυοφορήσει, αναγκάζονται να βάλουν ακόμη και αγγελία. Ομως, στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μία «βιομηχανία» και σε αυτό τον τομέα, με νεαρά κορίτσια να προσφέρονται μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ένα ζευγάρι στον «Ελεύθερο Τύπο». «Ενας γιατρός προσφέρθηκε να μας βρει και ως αντάλλαγμα ζήτησε 70.000 ευρώ. Δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία να το συζητήσουμε. Πού να βρίσκαμε τόσα χρήματα;», είπε ο 31χρονος άνδρας, που πρόσθεσε ότι έχουν αποφασίσει να γίνει η διαδικασία με τους νόμιμους τρόπους.

Για να μπορεί κάποιος να αποκτήσει παιδί μέσω της παρένθετης μητρότητας απαιτείται δικαστική απόφαση, ενώ απαιτείται τόσο ιατρική γνωμάτευση, που βεβαιώνει την αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει, όσο και να υποβληθεί η «δανεική» μητέρα σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλη. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα, τονίζει η δικηγόρος Ευαγγελία Σφακιανούδη, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η καταβολή εξόδων για την κάλυψη όλων των αναγκών κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, του τοκετού και της λοχείας αλλά και η αποζημίωση λόγω της αποχής από την εργασία της κυοφόρου- περίπου 10.000 ευρώ- δεν συνιστούν οικονομικά ανταλλάγματα.

Οι δύο πλευρές δηλώνουν εγγράφως ότι συναινούν. Βασική προϋπόθεση είναι το ωάριο να μην ανήκει στην κυοφόρο, αλλά να προέρχεται από τη γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητρότητα, ή από τρίτη γυναίκα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παρένθετη μητρότητα νομοθεσία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ