Εργασιακή εφεδρεία και για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους - iefimerida.gr

Εργασιακή εφεδρεία και για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον στενό δημόσιο τομέα με την επέκταση της εφεδρείας και στους μόνιμους υπαλλήλους. Στα υπουργεία αναζητούν λύση για να μειωθούν οι οργανικές μονάδες κατά 30%, ποσοστό που θα οδηγήσει στην κατάργηση περίπου 150.000 κενών οργανικών θέσεων. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή του προσωπικού σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, προκειμένου να εντοπιστούν οι πλεονάζοντες και οι κενές θέσεις στις οποίες μπορούν άμεσα να μετακινηθούν.

Σε πολλά υπουργεία εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετακινηθούν μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι που μπορεί να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, σε θέσεις που καλύπτονται σήμερα από συμβασιούχους, οι οποίοι θα έχουν οδηγηθεί στην έξοδο. Υπολογίζεται ότι η μείωση των συμβασιούχων κατά 50% (18.000 υπάλληλοι) μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του θεσμού του κρατικού υπαλλήλου, θα επιφέρει σαρωτικές μετατάξεις μόνιμου προσωπικού ακόμα και εκτός των ορίων του νομού που απασχολείται σήμερα.

Παράλληλα εκτιμάται ότι η αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων θα παραμείνει 1 προς 10, αν δεν αυξηθεί σε 1 προς 15, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί με την τρόικα το πάγωμα των προσλήψεων για ένα ή δύο χρόνια. Σύμφωνα με το «'Έθνος» ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων που καταλαμβάνουν μόνιμοι υπάλληλοι, απολύεται ο υπάλληλος αλλά δημιουργείται μία άλλη λίστα μόνιμων εφέδρων υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ