Βουτιά στις εισαγωγές -Η έλλειψη ρευστού πλήττει τις επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Βουτιά στις εισαγωγές -Η έλλειψη ρευστού πλήττει τις επιχειρήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε μια σημαντική βουτιά στις εισαγωγές προϊόντων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τον Ιανουάριο η πτώση καταγράφηκε στο 16%, αλλά θα πρέπει να προστεθεί και η αρνητική τάση των προηγούμενων μηνών για να σχηματοποιηθεί η συνολική εικόνα. Τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 14,6%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ είχε προηγηθεί πτώση 16% τον Ιανουάριο.

Η αιτία για τη μείωση αυτή, όπως οι ίδιοι οι εξαγωγείς επισημαίνουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, αντικατοπτρίζει σ’ ένα σημαντικό βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές από ξένους προμηθευτές, οι οποίοι λόγω της αβεβαιότητας ζητούν μεγάλες προκαταβολές για να στείλουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι παρατηρούνται προβλήματα στις εισαγωγές ακόμη και πρώτων υλών, που διαρκώς οξύνονται.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση των εισαγωγών διαδραματίζουν η μεγάλη μείωση των εισαγωγών πετρελαιοειδών, η οποία συνδέεται με την κάμψη στην παραγωγική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Το στοιχείο που προξενεί εντύπωση είναι ότι η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών προέρχεται κυρίως από τις τρίτες χώρες και όχι από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές εκ των οποίων το τελευταίο διάστημα εκφράζουν έντονη δυσφορία για την ασκούμενη οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ