Η Ιταλία καταδικάστηκε για βασανιστήρια εις βάρος διαδηλωτών στη Γένοβα το 2001 - iefimerida.gr

Η Ιταλία καταδικάστηκε για βασανιστήρια εις βάρος διαδηλωτών στη Γένοβα το 2001

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε καταδίκη της Ιταλίας, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά πολιτών που διαδήλωσαν κατά της παγκοσμιοποίησης τον Ιούλιο του 2001 στη Γένοβα, στο περιθώριο Συνόδου της G8.

Αφορμή ήταν η εισβολή της αστυνομίας σε σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφαίνεται ότι η Ιταλία παραβίασε το άρθρο 3 της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρει ρητά ότι «ουδείς μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή σε ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση».

Μάλιστα το ΕΔΑΔ δέχθηκε ότι διαδηλωτές υπέστησαν βασανιστήρια και επιβάλει στην Ιταλία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 45.000 ευρώ στον Αρνάλντο Τσέσταρο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο 62χρονος τότε Τσεστάρο, γρονθοκοπήθηκε και υπέστη τραυματισμούς και πολλαπλά κατάγματα από την έφοδο της αστυνομίας.

Την περίοδο των άγριων επεισοδίων, συνελήφθησαν 93 ακτιβιστές, εκ των οποίων οι 61 τραυματίστηκαν, οι τρεις μεταφέρθηκαν σε σοβαρή κατάσταση και ο ένας έπεσε σε κώμα. Για την υπόθεση κατηγορήθηκαν 125 αστυνομικοί.

Την απόφαση του Δικαστηρίου σχολίασε και ο πατέρας του Κάρλο Τζουλιάνη ο οποίος βρήκε τον θάνατο σε εκείνα τα επεισόδια στη Γένοβα. «Ευτυχώς που τουλάχιστον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Μπορώ μόνο να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε πως η Ιταλία έχει φτάσει στον πάτο», δήλωσε ο Τζουλιάνο Τζουλιάνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ