Φρένο στην επιστροφή ΦΠΑ -Στο... περίμενε ως 1.314 ημέρες για να εισπράξουν επιστροφές - iefimerida.gr

Φρένο στην επιστροφή ΦΠΑ -Στο... περίμενε ως 1.314 ημέρες για να εισπράξουν επιστροφές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Άλλα 4,7 εκατ. ευρώ προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο... stock των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριών για πάνω από 90 ημέρες περίπου 561 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των απλήρωτων αιτήσεων αγγίζει τα 687 εκατ. ευρώ!

Στην πραγματικότητα, οι απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, αποτελούν έναν από τους βασικούς δείκτες ασφυξίας της πραγματικής οικονομίας, αφού αποτυπώνουν την αδυναμία αλλά και την απροθυμία του Κράτους να εξυπηρετήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του. Ακόμα κι αν κάποιος καλόπιστος αποδεχθεί ότι η αναμονή των 1.314 ημερών (!!!) στην εφορία της Κω οφείλεται σε ιδιάζουσες περιπτώσεις- θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών τι υποθέσεις είναι αυτές- δεν μπορεί να "καταπιεί" ότι σε 37 άλλες Δ.Ο.Υ. ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τον ένα χρόνο!

Το διόλου τιμητικό τίτλο της "πρωταθλήτριας των καθυστερήσεων" παίρνει αναμφίβολα η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς δεν έχει μόνο το μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων άνω των 90 ημερών (502 επί συνόλου 2.985), αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των απλήρωτων επιστροφών ήτοι 340 εκατ. ευρώ!

Πέρα από τις εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ, η αγορά υποφέρει και από τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με βάση τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές αυτές έχουν ξεπεράσει τα 3,1 δισ ευρώ και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, με άδεια τα κρατικά ταμεία και δεδομένα τα ασφυκτικά περιθώρια πληρωμών, οι οφειλές αυτές θα "φουσκώσουν" κι άλλο τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ