«Τρέχει» και δε φτάνει το ΥΠΟΙΚ: Αναζητείται ρευστό για να καλυφθεί η έκδοση των εντόκων - iefimerida.gr

«Τρέχει» και δε φτάνει το ΥΠΟΙΚ: Αναζητείται ρευστό για να καλυφθεί η έκδοση των εντόκων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη βεβαιότητα ότι η 6μηνη έκδοση των 1,4 δισ ευρώ θα καλυφθεί τελικά χωρίς πρόβλημα, εκφράζει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, συμπληρώνοντας όμως ότι η κάλυψη θα γίνει... εκ των έσω, αφού η πολυπόθητη συμμετοχή ξένων επενδυτών δεν ήρθε ποτέ.

«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί ως την τελευταία στιγμή, αλλά μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος πως η έκδοση θα καλυφθεί», σημειώνει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Για να συμπληρώσει με νόημα ότι η προσπάθεια εστιάζεται στο καλυφθεί η έκδοση «με όσο το δυνατόν πιο υγιείς πόρους, έτσι ώστε να μην τρώμε τις σάρκες μας».

Με την επισήμανση αυτή, το εν λόγω στέλεχος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι και αυτή η έκδοση- στο μέρος που αντιστοιχεί σε ξένους επενδυτές- θα καλυφθεί κυρίως από ρευστά διαθέσιμα, τα οποία συλλέγονται με σπουδή ακόμα κι από τους πιο απίθανους φορείς.

Επί της ουσίας, το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα, για ενδεχόμενη τοποθέτηση ξένων επενδυτών σε αυτή την έκδοση, δεν επιβεβαιώθηκε.

Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως ούτε το ταξίδι στο Πεκίνο του Γ. Δραγασάκη έφερε κινεζικό «ρευστό», ούτε οι επαφές του Γ. Βαρουφάκη με υψηλόβαθμα στελέχη της PIMCO- ίσως του μεγαλύτερου διαχειριστή κρατικών ομολόγων στο κόσμο- απέδωσαν καρπούς, καθώς είναι προφανές ότι οι ξένοι αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν κάνουν την όποια κίνηση.

Σημειώνεται ότι από την έκδοση των 1,4 δισ ευρώ, περίπου τα μισά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι απέχουν εδώ και καιρό από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Τα άλλα μισά θα καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά από τη σχετική απαγόρευση της ΕΚΤ, δεν μπορούν να αυξήσουν την έκθεση τους στα κρατικά έντοκα, ήτοι δεν μπορούν να προσθέσουν στα χαρτοφυλάκια τους πάνω από τα περίπου 11 δισ ευρώ που ήδη κατέχουν.

Στις 15 του μήνα θα γίνει μια ακόμα έκδοση ύψους 1 δισ ευρώ, η οποία βρίσκεται, όμως, εξ ολοκλήρου στα χέρια των ελληνικών τραπεζών, άρα δεν θα λάβει τη μορφή... θρίλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ