Spiegel: Βελτιωμένη η νέα λίστα - Υπάρχει πρόοδος αλλά και πολύς δρόμος ακόμη - iefimerida.gr

Spiegel: Βελτιωμένη η νέα λίστα - Υπάρχει πρόοδος αλλά και πολύς δρόμος ακόμη

Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πιστωτές, καθώς φαίνεται να βρίσκουν – σύμφωνα με τον Spiegel – θετική την βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ενα έγγραφο που κυκλοφόρησε, αναθάρρησε τις ελπίδες σε Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Η λίστα μεταρρυθμίσεων, 26 σελίδων, που παρουσίασε στους εμπειρογνώμονες ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης. Ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι των πιστωτών που ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις προηγούμενες λίστες, τώρα μιλούν αλλιώς: «Αυτό φαίνεται καλύτερο» λέει παράγοντας του ΥΠΟΙΚ από κράτος μέλος της ευρωζώνης» αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό.

Προσθέτει δε πως παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις (σ.σ. στη λίστα) για την ανάπτυξη είναι μη ρεαλιστικές, τουλάχιστον τα μεταρρυθμιστικά μονοπάτια τώρα μπορούν να ταυτοποιηθούν και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα. «Υπάρχει πρόοδος», σημειώνει ένας εκπρόσωπος των θεσμών αλλά προσθέτει: «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».

Ωστόσο πηγές άλλου υπουργείου κράτους μέλους της Ευρωζώνης εκφράζουν παράπονα ότι τα μέτρα της λίστας είναι μόνο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση κι ότι αντί να αντιμετωπίζεται το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καταργούνται ακόμα κι όσοι υπάρχοντες νόμοι εξοικονομούν χρήματα.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν πάντως ότι η ελληνική πλευρά «έχει κάνει το καθήκον της»: Αν τα μέτρα που τεθούν σε εφαρμογή, οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ελληνικού ΑΕΠ – πολύ περισσότερο από όσο έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Οι θεσμοί – που λέγονταν Τρόικα – τώρα θα ήταν ικανοποιμένοι, είπε ένας αξιωματούχος στο Spiegel.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Αν δεν πληρώσουν το ΔΝΤ τότε... Grexit

Από την πλευρά του ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overfeldt, σκοπεύει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρει ο Spiegel: «Και στο παρελθόν υπήρξαν πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν ακολούθησε απολύτως τίποτα». Δεν αποκλείει μάλιστα την πιθανότητα Grexit. «Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ και δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πρέπει να φύγει» διαμηνύει.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια διαχειρίσιμη πιθανότητα. Με την τραπεζική ένωση και την ενδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των περισσότερων κρατών, η Ευρωζώνη είναι ισχυρότερη από ότι πριν μερικά χρόνια».

Ο Overfeldt αποκλείει να λάβει χρήματα η Ελλάδα μόνο και μόνο με την επίδειξη μίας λίστας. «Είναι καθαρή η γραμμή των ευρωπαϊκών κρατών να δίνουν βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα ψηφισμένα νομοσχέδια. Κι αυτό γιατί ενώ έχουν γίνει περικοπές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και τη φοροδιαφυγή εξαγγέλλονται εδώ και χρόνια και μετά αναβάλλονται. Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Αλλά γίνεται ολοένα και περισσότερο», δηλώνει ο Βέλγος υπουργός στον Spiegel.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λίστα μεταρρυθμίσεων Spiegel Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ