Iskra: Συμφωνία που δεν θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα του προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Iskra: Συμφωνία που δεν θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα του προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα αλλοιώνει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στέλνει η Αριστερή Πτέρυγα.

Με άρθρο που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην ιστοσελίδα Iskra.gr αναφέρεται η κρισιμότητα του Euro Working Group στις 8-9 Απριλίου.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Οσο πλησιάζουν οι μέρες για το νέο κρίσιμο EuroWorkingGroup (EWG) που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απρίλη, τόσο κορυφώνονται οι πιέσεις και οι νεοαποικιακοί εκβιασμοί των δανειστών, οι οποίοι επικεντρώνονται στο πρόβλημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι έχουν προκαλέσει με την εμμονική στάση τους.

Οι πιέσεις, οι οποίες έρχονται με νέα ένταση στο προσκήνιο, έχουν στόχο την υπαναχώρηση στα ζητήματα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στις ιδιωτικοποιήσεις. Το εκβιαστικό ψευτοδίλημμα που καλείται να υπερβεί αποφασιστικά η ελληνική κυβέρνηση είναι «νέα αντιλαϊκά μέτρα ή οικονομική ασφυξία».

Ενδεικτικό των διαθέσεων των μεγαλοαστικών κύκλων της Γερμανίας είναι η έκθεση της Deutsche Bank, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (2/4). Σύμφωνα με αυτή «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή», επισημαίνονται ότι σε αυτές υπάρχουν τρία «αγκάθι»: α) η σθεναρή θέση της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, β) η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στρατηγικών τομέων της ενέργειας (πχ ΔΕΗ) και γ) η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% με 1,5% του ΑΕΠ. Οι ίδιοι κύκλοι «προβλέπουν» στα σενάριά τους είτε την πλήρη υποταγή είτε την οικονομική ασφυξία της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της, ότι η Ελλάδα «δεν διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να πληρώσει το ποσό των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και επίσης να καλύψει τις πληρωμές μισθών και κοινωνικών επιδομάτων στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η ευρωζώνη να εκταμιεύσει την επόμενη δόση εγκαίρως». Ωστόσο, η «Telegraph» επισημαίνει ότι «οι πιστωτές της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πραγματικές παραχωρήσεις εάν θέλουν να αποτρέψουν μια καταστροφική ρήξη της νομισματικής ένωσης».

Η συμφωνία που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση θα πρέπει να μην αλλοιώνει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του προγράμματός ούτε πολύ περισσότερο να ακυρώνει σημαντικές πτυχές του. Αντίθετα θα πρέπει να προωθεί την άμεση και συνεπή εφαρμογή του, με μέτρα που όχι μόνο θα ανακουφίζουν τον ελληνικό λαό αλλά και θα οδηγούν στην ανόρθωση της οικονομίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η απεμπόληση των αρχών της και η συνακόλουθη υπαναχώρηση στα κελεύσματα των κατεστημένων κύκλων της γερμανικής ΕΕ, θα έχει δραματικές συνέπειες για την ίδια την κυβέρνηση αλλά και την χώρα.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο ελληνικός λαός με την στάση του αποδεικνύει ότι στηρίζει τις αντιμνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης και επιθυμεί την προώθηση προοδευτικών τομών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσδοκίες προοδευτικών ανατροπών δημιουργούν οι τελευταίες κινήσεις της χώρας στο διεθνές επίπεδο, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώνεται, αλλά μέσα από την αναζήτηση και καλλιέργεια εναλλακτικών πολυεπίπεδων διεθνών σχέσεων, μπορεί να ανορθωθεί μακριά από εξαρτήσεις και ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ iskra αριστερή πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ