Πολιορκία οικονομικής ασφυξίας -Τα κρατικά ταμεία «στεγνώνουν» από χρήμα - iefimerida.gr

Πολιορκία οικονομικής ασφυξίας -Τα κρατικά ταμεία «στεγνώνουν» από χρήμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη διαπίστωση ότι υπάρχει η βούληση-παρά την όποια απόσταση- για μία «έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους καταλήγουν από το Μέγαρο Μαξίμου , με τους δανειστές να διαμηνύουν στην Αθήνα πως πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες εάν επιθυμεί λήψη απόφασης από το eurogroup και κατά συνέπεια εκταμίευση μέρους των δόσεων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να φτάσει η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου στο φινάλε της και αξιοποιούν όλα τα «όπλα» στη φαρέτρα τους. Μάλιστα, το περιβάλλον του πρωθυπουργού όπως εξηγούν συνομιλητές του, στηρίζει την αισιοδοξία του στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους ισχυρούς παίκτες της Ευρωζώνης (κατά την πρόσφατη συνάντηση των 7 στις Βρυξέλλες), όπου και είχε διαφανεί πως μπαίνει σε …ράγες μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Ερχεται δίδυμο euroworking group

Το «βλέμμα» όλων στρέφεται στη δίδυμη τηλεδιάσκεψη του euroworking group, τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς ελπίζουν ότι μέσω αυτού θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν όλα λοιπόν κυλήσουν ομαλά, η ελληνική πλευρά βλέπει συνεδρίαση του eurogroup τη Δευτέρα του Πάσχα, ή την Τρίτη.

Τα χρηματοδοτικά «εργαλεία»

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η απελευθέρωση χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να προκύψει –πάντα έπειτα από ομόφωνη απόφαση του eurogroup- από τις εξής πηγές:
• Αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου
• 1,9δις, που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισε η ΕΚΤ
• 1,2δις που επεστράφησαν από το ΤΧΣ στον ESM-EFSF

Τα τεχνικά ευρώ-κλιμακια δυναμιτίζουν το κλίμα

Στο παρασκήνιο, μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία βάζουν στο ..μικροσκόπιο την «καυτή» ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και απαιτούν εξειδίκευση στα δημοσιονομικά, όπως και να τους παρουσιάσουν ισοδύναμα για οποιοδήποτε μνημονιακό μέτρο επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση.Διόλου τυχαία, και η ενημέρωση του Γιάνη Βαρουφάκη - στην κεκλεισμένων των θυρών ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ότι «το πρόβλημα ξεκινά από τους κάτω», σε αντίθεση με τις ηγεσίες.

Από την αριστερή αντιπολίτευση τέλος, αλλά και από βουλευτές που δεν προέρχονται από το Ρεύμα υπήρξε κριτική για την περιγραφή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος του 3,1%. Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε, λέγοντας ότι στόχος είναι το 1,2% και ότι το πέραν αυτού ποσοστό αφορά την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και προορίζεται για την έσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.


Ρεπορτάζ: ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ