Ελλάδα: Σε αντίθετη πορεία από την υπόλοιπη ευρωζώνη

Η σειρά θετικών στοιχείων για την πορεία της Ευρωζώνης συνεχίζεται.


Την Τετάρτη, ήρθε ο Δείκτης Υπευθύνων Παραγωγής της Markit για τη μεταποίηση. Βρέθηκε σε υψηλό 10 μηνών, καθώς η βιομηχανική παραγωγή ανεβάζει στροφές σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία.
«Το Μάρτιο σημειώθηκε η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2014 αύξηση παραγγελιών για εξαγωγές» σημειώνει η έκθεση.
«Οι εταιρείες αναφέρουν ότι το φθηνότερο ευρώ είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί προς τα πάνω τις εξαγωγικές παραγγελίες.» Την υποτίμηση του ευρώ προκάλεσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


Αντίθετα, στην Ελλάδα η παραγωγή των εργοστασίων υποχωρεί για τρίτο συνεχή μήνα, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν.
«Η αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά τους πελάτες του εξωτερικού, μετατρέποντας τις εξαγωγές σε αδύναμο σημείο» της ελληνικής παραγωγής σημειώνει ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.
Παρόλα αυτά, η απασχόληση σημείωσε ελαφρά αύξηση.
Η εικόνα της μεταποίησης έρχεται να προστεθεί στους οικονομικούς δείκτες όπου καταγράφεται η διαμετρικά διαφορετική πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Έχουν προηγηθεί η ανεργία, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, ο πληθωρισμός, ενώ η Ελλάδα παραμένει πάντα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με το κόστος δανεισμού της σε τεράστια απόσταση από το αντίστοιχο των υπόλοιπων μελών της Ευρωζώνης. Πηγή euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα δείκτες υποχωρούν Ευρωζώνη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ