Stratfor: Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία -Τον Ιούλιο θα υπάρξει σοβαρό θέμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το Πάσχα και εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές της, αναφέρει ο αναλυτής του think tank Αντριάνο Μποζόνι.

Κατά την εκτίμησή του, έστω και την ύστατη στιγμή, θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πλεύσει με σχετική ασφάλεια μέχρι τον Ιούνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει επιλύσει τα προβλήματά της. Τουναντίον: τον Ιούλιο, κατά κύριο λόγο, θα έρθει νέα κρίση που θα ξεκινήσει από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πραγματικό λόγο που κολλούν αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ο κ. Μποζόνι λέει: «Το σημείο-κλειδί είναι ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στην κατεύθυνση που της δείχνουν οι θεσμοί. Ήτοι, να κάνει περικοπές, να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, να μειώσει μισθούς και συντάξεις και να επιβάλει νέους φόρους για να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που ακόμη δεν έχει λυθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι περισσότεροι προσμένουν μια απόφαση αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το νωρίτερο που θα δούμε μια συμφωνία θα είναι την επόμενη εβδομάδα, μετά το Πάσχα των καθολικών».

Το πρόβλημα στο εσωτερικό

Ο αναλυτής του Stratfor εστιάζει την προσοχή του περισσότερο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στο τι ακριβώς θα γίνει στις διαπραγματεύσεις. «Έτσι και αλλιώς θα υπάρξει μια συμφωνία. Η Ελλάδα θα υποσχεθεί κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή κάποιων φόρων, αλλά το βασικό πρόβλημα θα είναι το εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπάρχουν πολλά μέλη εντός του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά σε ό,τι έχει να κάνει με ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις δαπανών και άλλα μέτρα που μπορεί να βλάψουν τα νοικοκυριά. Αυτό θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση, ακόμη και αν έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Ας μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με την προοπτική να σταματήσει τη λιτότητα, να διαπραγματευτεί το χρέος και να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο γι' αυτή την κυβέρνηση να επιτύχει όλους τους στόχους της ταυτοχρόνως».

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Από τα προεκτεθέντα φαίνεται καθαρά πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ο Αντριάνο Μποζόνι εξηγεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο γεγονός ότι για συγκεκριμένους λόγους η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Μετά τις εκλογές, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τεστ για να διακριβώσει τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Grexit και τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: οι συνέπειες θα ήταν το ίδιο επικίνδυνες με το 2011. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η Γερμανία δεν θα αντέξει να είναι εκείνη που θα διαλύσει την Ευρωζώνη. Γι' αυτό και χρειάζεται να έρθει σε συμβιβασμούς με την ελληνική κυβέρνηση – έστω, ως ένα σημείο. Ας μην ξεχνάμε πως ο Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και μια εσωτερική διαμάχη με την αντιπολίτευση να του ζητάει να είναι διαφανής ως προς τι διαπραγματεύεται. Η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια, και ειδικά τον Ιούλιο, θα υπάρξει εσωτερική τριβή στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015».




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Ευρωζώνη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ