Πέντε κορυφαίοι αναλυτές συμφωνούν: Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να ψάχνει πρόχειρες λύσεις

Αν υπάρχει μια χώρα που επανέρχεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο, αυτή είναι η Ελλάδα – και όχι για καλό λόγο.

Υπό το βάρος του πιεστικού χρόνου και με προβλήματα ρευστότητας να εντείνονται, πέντε οικονομολόγοι αναλυτές διεθνών επενδυτικών οίκων εξηγούν τι δεν πρέπει να κάνει η Αθήνα από εδώ και πέρα.

Μιλώντας στο MoneyBeat της Wall Street Journal, άπαντες τονίζουν πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον το περιθώριο να αναζητεί βραχυπρόθεσμες λύσεις, αφήνοντας τις σημαντικές δράσεις για αργότερα. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι των τεχνικών κλιμακίων ανέφεραν πως η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν αόριστη και ατελής.

Οι απόψεις των οικονομολόγων, έτσι όπως τις εξέθεσαν στο MoneyBeat, είναι οι εξής:

Εκπρόσωπος της Bank of America Merrill Lynch

«Η Ελλάδα έχει δύο εβδομάδες καιρό για να επιδείξει ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Δεν γίνει άλλο να ψάχνει βραχυπρόθεσμες λύσεις και να μην προχωράει σε σημαντικές αποφάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ. Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά ισχυριζόμαστε ότι η χώρα δεν είναι στο σωστό δρόμο».

Lee Hardman, οικονομολόγος της Bank of Tokyo-Mitsubishi

«Ο ρυθμός των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει απογοητευτικά αργός, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι -τουλάχιστον- οι συνομιλίες προχωρούν. Οι εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα παραμένουν -σε μεγάλο βαθμό- ένα δευτερεύον ζήτημα για την κατεύθυνση του ευρώ στο εγγύς μέλλον. Παρά ταύτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν».

Anthony Peters, στρατηγικός αναλυτής της SwissInvest

«Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε μια σειρά από ανέφικτες υποσχέσεις από διαδοχικές κυβερνήσεις της Αθήνας. Το ξέρουν ότι δεν μπορούν να τις κάνουν πράξεις. Κι εμείς το ξέρουμε, όπως και οι αξιωματούχοι στηυ Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό χορηγείται στην Ελλάδα το ευεργέτημα της αμφιβολίας.Δεν μπορώ να δω τι διαφορετικό θα δούμε αυτή τη φορά».

Philippe Gudin, οικονομολόγος της Barclays

«Αυτή η λίστα περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων που θα φτάσει στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω περισσότερων εισπράξεων από φόρους, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κάποιες αυξήσεις σε φόρους. Ωστόσο, αυτή η λίστα εξακολουθεί να στερείται λεπτομερειών σε ορισμένους τομείς που έχουν προκαλέσει ανησυχίες κατά τη διάρκεια προηγούμενων συζητήσεων, και εξακολουθούν να μην βοηθούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων – ειδικά στον τομέα της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού. Ως εκ τούτου, φαίνεται απίθανο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα συγκληθεί Eurogroup αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να ξεκλειδωθούν τα κεφάλαια. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ξεμένει από μετρητά».

Μichala Marcussen, επικεφαλής των οικονομικών στη Société Générale

«Μέσα στη δίνη των επιστολών, των πολιτικών συνεδριάσεων υψηλού προφίλ και της καθημερινής παρτίδας σχολίων από διάφορους φορείς χάραξης πολιτικής, μάλλον είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια ποιες είναι οι διαφωνίες της Ελλάδας και των πιστωτών της. Εμείς, ωστόσο, διατηρούμε την άποψη ότι αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BofA Barclays μεταρρυθμίσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ