Βαριά ήττα Ολάντ, θρίαμβος Σαρκοζί στο β' γύρο των περιφερειακών εκλογών -Κέρδισε αλλά... έχασε η Λεπέν - iefimerida.gr

Βαριά ήττα Ολάντ, θρίαμβος Σαρκοζί στο β' γύρο των περιφερειακών εκλογών -Κέρδισε αλλά... έχασε η Λεπέν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Βαριά» ήττα υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, με το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί να επιβάλλεται σε 66 με 70 από τις 101 περιφέρειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το κυβερνών κόμμα κατείχε μέχρι σήμερα 61 περιφέρειες επί του συνόλου, ενώ σήμερα, όπως αναμένεται θα διατηρήσει τον έλεγχο των 27 ως 37.

Αυτές οι εκλογές θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017, με το μέλλον του Φρανσουά Ολάντ να κρίνεται δυσοίωνο.

Ο Νικολά Σαρκοζί και το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) φαίνεται πως επιστρέφουν δυναμικά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές το 2012.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως η κεντροαριστερά εμφανίστηκε «κατακερματισμένη» και «γνώρισε μια καθαρή οπισθοχώρηση». Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις συναντήσεις του με τοπικά στελέχη του κόμματος, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την άνοδο της ακροδεξιά (FN). Παράλληλα, επιτέθηκε στο FN, χαρακτηρίζοντάς το «θανάσιμο κίνδυνο» καθώς «θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές».

Στον αντίποδα, ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη μεγάλη νίκη υποστήριξε πως «είναι η άρνηση, η ανικανότητα που τιμωρήθηκαν», υπογραμμίζοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η «αμετάκλητη αποκύρηξη της κυβέρνησης».

Βαριά ήττα Ολάντ, θρίαμβος Σαρκοζί στο β' γύρο των περιφερειακών εκλογών -Κέρδισε αλλά... έχασε η Λεπέν | iefimerida.gr 0

Η νίκη... ήττα της Λεπέν

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) κατάφερε να κατακτήσει αρκετές έδρες στον δεύτερο γύρο, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να κερδίσει κάποια διοικητική περιφέρεια.

Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είχε δηλώσει πως είναι «αξιόπιστο» ενδεχόμενο το κόμμα της να κατακτήσει στις διοικητικές περιφέρειες Βοκλίζ (νότια) και Εν (βόρεια), διεκδικώντας παράλληλα και την περιφέρεια Πα ντε Καλέ.

«Είναι σίγουρο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπο, ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει πως το κόμμα του δεν κατάφερε να κερδίσει καμία περιφέρεια ή νομό, παρά την εκλογική του άνοδο.

Το κλίμα πόλωσης

Στον πολιτικό διάλογο βασικά θέματα ήταν «η μετανάστευση, ανασφάλεια και το αίσθημα της οικονομικής παρακμής της Γαλλίας», επισημαίνει ο πολιτειολόγος Πιερ Μαρντέν στην εφημερίδα Le Parisien.

Η οικονομία της χώρας και η αυξημένη ανεργία, πυροδοτούν την πολιτική κατάσταση, με τα ποσοστά του Φρανσουά Ολάντ να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου δηλώνει πως «βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο», ενώ φαίνεται πως το κλίμα που επικρατεί στο Ελιζέ είναι ο φόβος πως ο Ολάντ «θα εξαλειφθεί από τον πρώτο γύρο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ