Γουόρεν Μπάφετ: Η κρίση στην Ελλάδα δείχνει πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα -Είναι σαν εμφύλιος πόλεμος - iefimerida.gr

Γουόρεν Μπάφετ: Η κρίση στην Ελλάδα δείχνει πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα -Είναι σαν εμφύλιος πόλεμος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν μη τι άλλο ο Γουόρεν Μπάφετ δικαιούται να έχει άποψη για τα παγκόσμια οικονομικά γεγονότα. Το πιστοποιούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, αλλά και οι μυθικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια που μεσουρανεί στις αγορές.

Μιλώντας στο CNBC, ο Αμερικανός επενδυτής και νυν CEO της Berkshire Hathaway, έκανε ειδική μνεία στην ελληνική κρίση χρέους και επισήμανε πως: «Η κρίση στην Ελλάδα απεικονίζει τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν για να καταστεί δυνατή η οικονομία της Ευρωζώνης και να ευδοκιμήσει το ευρώ».

Θετικές πιθανότητες

Η άποψή του δεν γέρνει προς την απαισιόδοξη προοπτική, ωστόσο σπεύδει να πει: «Οι πιθανότητες να συνεχίσει το ευρώ είναι καλές, αλλά θα χρειαστεί να λειτουργήσει καλύτερα. Έχω την αίσθηση πως η παρούσα συμφωνία γύρω από το ευρώ δεν θα αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου. Έτσι, υπό κάποια έννοια, θα πρέπει να τροποποιηθεί».

Το βασικό πρόβλημα

Το πρόβλημα κατά τον Μπάφερ είναι ότι μπορεί τα 19 έθνη που συγκροτούν την Ευρωζώνη να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα ενός κοινού νομίσματος, όμως, δεν έχουν και ενιαία δημοσιονομική πολιτική ή πρακτικές στον τομέα της εργασίας, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εκδίδει ομόλογα. «Το να εναρμονίζεις τις χώρες γύρω από ένα νόμισμα, δίχως προηγουμένως να εναρμονίζεις άλλα πράγματα, αυτό αναπόδραστα θα έχει συνέπειες στο νόμισμα», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει, «είναι ένα είδος εμφύλιου πολέμου – ειδικά όταν λες πως δεν γίνεται να υπάρχουν ημι-σκλάβοι ή ημι-ελεύθεροι».

Η ελληνική κατάσταση

Η περίπτωση της Ελλάδας, κατά τον Μπάφετ, είναι ενδεικτική από τη στιγμή που αναγκάστηκε να λάβει υπέρογκα ποσά ως πακέτα διάσωσης και τώρα διαπραγματεύεται ευνοϊκότερους όρους. Ο Μπάφετ λέει: «Η ελληνική κατάσταση μπορεί να καταδείξει το είδος των προσαρμογών που απαιτούνται να γίνουν εντός της Ευρωζώνης.







Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γουόρεν Μπάφετ Ευρωζώνη ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ