Bloomberg: Παίρνει την ανηφόρα το πετρέλαιο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Υεμένη - iefimerida.gr

Bloomberg: Παίρνει την ανηφόρα το πετρέλαιο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Υεμένη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Υεμένη να προσφέρει λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πετρελαίου, ωστόσο η γεωγραφική θέση της είναι ουσιαστική, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενεργειακού εμπορίου.

Κάπως έτσι εξηγείται και η απότομη αύξηση, της τάξης του 5%, στην τιμή του αργού πετρελαίου, την Πέμπτη. Οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εντείνονται, ενώ όπως πληροφορεί το Bloomberg υπάρχουν αναφορές ότι τα πολεμικά αεροπλάνα της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των Σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Αυτές οι αιφνίδιες εξελίξεις προκάλεσαν ένα ντόμινο στην αγορά του πετρελαίου. Έτσι, το αργό παραδόσεως Μαΐου κερδίζει 2,61 δολ. ή 5,3% στα 51,87 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex.

Την ίδια στιγμή το αργό Brent Μαΐου ενισχύεται 2,94 δολ. ή 5,2% στα 59,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών στην πρωτεύουσα της Υεμένης και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι επιδρομές ξεκίνησαν πρωινές ώρες της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi από το Αντεν λόγω της προέλασης των ανταρτών.

Η Υεμένη αν και δεν είναι μεγάλος παραγωγός αργού είναι στρατηγικής σημασίας λόγω του κρίσιμου διαύλου του Bab el-Mandeb στην έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Τα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται προς τη διώρυγα του Σουέζ πρέπει να περάσουν από τον κρίσιμο δίαυλο.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πετρέλαιο Υεμένη Σιίτες αντάρτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ