Μπλόκο στην Ελλάδα -Δεν της δίνουν το 1,2 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Μπλόκο στην Ελλάδα -Δεν της δίνουν το 1,2 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα προβλήματα φαίνεται πως ανακάλυψαν οι εταίροι, οι οποίοι δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα το 1,2 δισ που διεκδικεί και παραπέμπουν το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF, όπως αναφέρει και το Bloomberg.

Το EuroWorking Group, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, για χρηματοδοτική ανάσα με τουλάχιστον το 1,2 δισ. του ΤΧΣ παραμένει ενεργό, παραπέμπεται ωστόσο στο διοικητικό συμβούλιο του EFSF για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων που προκύπτουν.

Φαίνεται, όμως, πως στην έκτακτη σύσκεψη του Euro Working Group δεν υπήρξε ομοφωνία, κάτι που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, από τον EFSF φέρεται να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει παραπάνω χρήματα και δεν υφίσταται overpayment από το ΤΧΣ στον EFSF. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πάρει η Ελλάδα την ανάσα του 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως υπάρχει νομικό κώλυμα στο συγκεκριμένο ζήτημα και αναφέρουν πως με αυτό θα ξανασχοληθεί το Euro Working Group, αλλά στην πορεία.

Ας σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη με το Euro Working Group δεν έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της παρέλασης, αλλά σε γραφείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που βρίσκεται επί της Πανεπιστημίου. Στην τηλεδιάσκεψη δεν συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ήταν στην παρέλαση στην Κρήτη.

Γερμανία: «Κανένας λόγος για αποδέσμευση 1 δισ. στην Ελλάδα»

Κανένας λόγος δεν διαφαίνεται για την αποδέσμευση του 1 δισ. στην Ελλάδα από τον EFSF», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταδίδει το Reuters.

Μπλόκο στην Ελλάδα -Δεν της δίνουν το 1,2 δισ. ευρώ | iefimerida.gr 0

Για νομικό κώλυμα κάνει λόγο μέσω Τwitter και ο Peter Spiegel των FT

Μπλόκο στην Ελλάδα -Δεν της δίνουν το 1,2 δισ. ευρώ | iefimerida.gr 1

Financial Times: Διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Αθήνας για επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Αθήνας για επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σχολιάζουν οι Financial Times, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από το Euro Working Group ότι υπάρχει νομικό κενό.

Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα κεφάλαια εστάλησαν κατά λάθος στις αρχές της Ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα, όταν υπό την πίεση της Γερμανίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να επιστραφούν στον ESM τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Και η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Euro Working Group

Μπορεί ουσιαστικά να ξεκίνησε από σήμερα η διαπραγμάτευση για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup και να ανοίξει και πάλι την κάνουλα της χρηματοδότησης, ακόμα και με τμηματική εκταμίευση της δόσης, ωστόσο οι ελληνικές προτάσεις προβλημάτισαν.

Οι προτάσεις δεν φαίνεται να είναι ακόμα ολοκληρωμένες, κοστολογημένες και χρονολογημένες από την ελληνική πλευρά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι εταίροι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη ήταν καλό.

Σακελλαρίδης: Δεν μπορούσε το Euroworking Group να αποφασίσει για τον ESM

Σε συνέντευξή του στον real fm, ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε την απόφαση της τηλεδιάσκεψης του euroworking group λέγοντας πως «γι’ αυτό το 1,2 δις θα αποφασίσει σύμφωνα με το καταστατικό το διοικητικό συμβούλιο του ESM», εξηγώντας ότι «δε μπορούσε το euroworking group να βγάλει απόφαση για τον ESM».

Oσον αφορά τη λίστα μεταρρυθμίσεων, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι πως «είμαστε έτοιμοι ,βάζουμε ακόμα και τις τελευταίες πινελιές, θα αποσταλούν πολύ σύντομα με ένα κοστολογημένο και αναλυτικό τρόπο».

Στον ίδιο τόνο, υπογράμμισε πως «δεν γίνεται να μπουν άλλοι φόροι, όχι μόνο για λόγους πείσματος αλλά και για λόγους οικονομικού ορθολογισμού». Σχολίασε ότι «ένα βασικό πρόβλημα των φορολογικών νόμων ήταν ότι δεν ήταν ένας» και αποκάλυψε πως το «νέο φορολογικό σύστημα θα είναι έτοιμο κοντά στον Ιούνιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EFSF ΤΧΣ Euro Working Group
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ