Το Μουσείο Γκετί επιστρέφει δύο αρχαιότητες στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Το Μουσείο Γκετί επιστρέφει δύο αρχαιότητες στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες που απέκτησε τη δεκαετία του 70, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα δύο αντικείμενα είναι τμήματα ενός επιτύμβιου ανάγλυφου και μιας ενεπίγραφης στήλης, διευκρινίζει το πολιτιστικό ίδρυμα στην ανακοίνωσή του. Το θραύσμα του επιτύμβιου ανάγλυφου, που απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται δίπλα στη δούλη της, χρονολογείται στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα και δεν έχει ποτέ εκτεθεί από το μουσείο. Το κυρίως μέρος του επιτύμβιου ανάγλυφου από το οποίο προέρχεται εκτίθεται στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Το θραύσμα από την ενεπίγραφη στήλη, που εκτίθεται στο Μουσείο-Βίλα Γκετί στο Μάλιμπου και φέρει επιγραφή 65 γραμμών, η οποία αναφέρεται στις θυσίες και τους εορτασμούς που γίνονταν στο Θορικό Αττικής. Τοποθετείται χρονικά στην περίοδο 430-420 π.Χ., και αποκτήθηκε από το μουσείο το 1979.

Αυτή η στήλη θα παραμείνει στη Βίλα Γκετί, με τη μορφή δανείου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει το μουσείο.

"Η απόφαση του Γκετί να επιστρέψει δύο αντικείμενα (στην Ελλάδα) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και είναι ένα παράδειγμα των προσπαθειών του υπουργείου για τον επαναπατρισμό και την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα προέλευσης τους", αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε ανακοίνωση του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ