Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε τρελό, πορνογραφικό σύμπλεγμα -Σάλος στην Ισπανία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε τρελό, πορνογραφικό σύμπλεγμα -Σάλος στην Ισπανία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ και έκπληξη περίμεναν τους επισκέπτες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Βαρκελώνη. Το σύμπλεγμα της Inès Doujak αναπαριστά τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στα γόνατα, πάνω σε ένα βουνό από κράνη των ναζί.

Αλλά η καλλιτέχνις δεν αρκέστηκε σε αυτό: ο πρώην μονάρχης έχει στο στόμα ένα μπουκέτο μοβ λουλούδια, είναι γυμνός, κολλημένη πίσω του είναι μια γνωστή φεμινίστρια και συνδικαλίστρια της Βολιβίας, η Domitila Barrios de Chúngara, η οποία δείχνει να τον σοδομεί, ενώ εκείνη με τη σειρά της τη σοδομεί ένας σκύλος.

Το έργο είναι φτιαγμένο από συμπιεσμένο χαρτί και είχε ήδη παρουσιαστεί, χωρίς προβλήματα, στην Biennale του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε τρελό, πορνογραφικό σύμπλεγμα -Σάλος στην Ισπανία [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε τρελό, πορνογραφικό σύμπλεγμα -Σάλος στην Ισπανία [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η καλλιτέχνις Inès Doujak είναι αυστριακή και το έργο της αποκαλείται «Ο βασιλιάς και το κτήνος». Το έργο δεν άρεσε στον διευθυντή του Μουσείου Bartomeu Mari, που ζήτησε να ακυρωθεί η έκθεση, αλλά τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει απόφαση.

«Οι απόψεις που μου περιήλθαν από πολλούς παράγοντες της κοινωνίας, από τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής και των μίντια, καθώς και από διεθνείς επαγγελματίες παράγοντες του κόσμου της τέχνης, με έκαναν να αλλάξω άποψη και να εγκαινιάσω την έκθεση», έγραψε ο διευθυντής του μουσείου σε ανοιχτή επιστολή.

Αλλά τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Ο Bartomeu Mari για να εγκαινιάσει την έκθεση, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Wurttembergischer Kunstverein της Στουτγκάρδης και περιλαμβάνει έργα 30 διεθνών καλλιτεχνών, ζήτησε τουλάχιστον να αποσυρθεί το επίμαχο πορνογραφικό σύμπλεγμα για τον Χουάν Κάρλος. Οι επιθεωρητές του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας απαίτησαν ωστόσο να ακυρωθεί ολόκληρη η έκθεση, η οποία θα ξεκινούσε στις 18 Μαρτίου.

Μια ζωηρή συζήτηση και πολεμική ξεκίνησε αμέσως στην Ισπανία. Ο Bartomeu Mari υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν ήθελε να φιμώσει τους καλλιτέχνες και έστειλε την παραίτησή του. Η έκθεση «Ο βασιλιάς και το κτήνος» άνοιξε τελικά στο κοινό το περασμένο Σάββατο.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε τρελό, πορνογραφικό σύμπλεγμα -Σάλος στην Ισπανία [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος σε τρελό, πορνογραφικό σύμπλεγμα -Σάλος στην Ισπανία [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ