Δεν παχαίνει το φαγητό, αλλά η προσωπικότητα -Πώς ο χαρακτήρας «σαμποτάρει» τη δίαιτα - iefimerida.gr

Δεν παχαίνει το φαγητό, αλλά η προσωπικότητα -Πώς ο χαρακτήρας «σαμποτάρει» τη δίαιτα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελικά, δεν είμαστε αυτό που τρώμε, αλλά τρώμε αυτό που είμαστε. Γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα, η προσωπικότητα μπορεί και να βάζει... τρικλοποδιές στη δίαιτα.

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αδυναμία στη σοκολάτα και το τυρί, μπορεί να φταίει ότι είναι νευρωτικός.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας έβαλαν 1.000 ανθρώπους να απαντήσουν σε τρία διαφορετικά ερωτηματολόγια, για την προσωπικότητα, τις διατροφικές συνήθειες και τα τρόφιμα που καταναλώνουν συνήθως. Με τις ερωτήσεις προσωπικότητας ήθελαν να αξιολογήσουν αυτές που οι ψυχολόγοι θεωρούν τις πέντε βασικές πτυχές της προσωπικότητας. Κατά πόσο ειλικρινής, ευσυνείδητος, εξωστρεφής, ευχάριστος και νευρωτικός είναι κάποιος. Με αυτό τον τρόπο, ήθελαν να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με την Κάρμεν Κέλερ, την επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου, οι ερευνητές έπεσαν... διάνα. «Διαπιστώσαμε ότι πράγματι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου καθορίζει γιατί και τι τρώει», είπε.

Η έλλειψη ευσυνειδησίας για παράδειγμα, οδηγεί σε παρορμητική κατανάλωση φαγητού και έλλειψη αυτοελέγχου στους πειρασμούς. Οι νευρωτικοί τρώνε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Ακόμη, οι εξωστρεφείς έχουν ανθυγιεινές συνήθειες. Τρώνε περισσότερο κρέας, γλυκά και αναψυκτικά. «Ισως αυτό οφείλεται στο ότι η υψηλή κοινωνικότητα σημαίνει περισσότερα γεύματα με άλλους, με τροφές που δεν είναι υγιεινές», εξήγησε η Κέλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δίαιτα προσωπικότητα έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ