Κοτζιάς στην Süddeutsche: Θέλουμε πολιτική λύση για τις επανορθώσεις - iefimerida.gr

Κοτζιάς στην Süddeutsche: Θέλουμε πολιτική λύση για τις επανορθώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στόχο την αποκλιμάκωση των διμερών εντάσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση των υπΕξ Νίκου Κοτζιά και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ελπίζει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Υπάρχει μια μακροχρόνια φιλία και κοινά συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν τη συνάντηση του με το γερμανό ομόλογο του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. «Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της αλληλοκατανόησης, η αποδόμηση των στερεότυπων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές και να συζητηθεί περισσότερο η πραγματικότητα και το μέλλον της Ευρώπης αντί να δίνεται τροφή στην αντιπαράθεση», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW ο Έλληνας υπΕξ επισήμανε ότι σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθεί αύριο και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Όπως όλα δείχνουν η συνάντηση Κοτζιά-Στάινμαϊερ είχε ως στόχο να προετοιμάσει κατά κάποιο τρόπο το έδαφος των συνομιλιών της Δευτέρας.

Ορθολογιστική συζήτηση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στην DW-TV ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του από την συνάντηση με το γερμανό ομόλογό του. Όπως είπε «έχω καλές σχέσεις με τον κ. Στάινμαϊερ. Στόχος μας είναι γίνει η συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις πιο ορθολογιστική και συνετή». Ας σημειωθεί ότι τόσο η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ όσο και η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα γίνει στο πλαίσιο δείπνου για τα οποία δεν ανακοινώθηκε τι ώρα θα ολοκληρωθούν. Σε ό,τι αφορά τους Νίκο Κοτζιά και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, το γεγονός ότι και οι δύο έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της πόλης Γκίσεν αποτελεί σημείο αναφοράς που ως τώρα έχει λειτουργήσει θετικά στην μεταξύ τους επικοινωνία τους.

Επανορθώσεις: «Η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική λύση»

Σε προδημοσίευση συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων προσπάθησε να αποδυναμώσει τις ελληνικές απειλές για κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική επίλυση του ζητήματος. Νομίζω, είπε, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συζητήσουμε λογικά τα υπάρχοντα προβλήματα», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και τάχθηκε υπέρ τη σύστασης επιτροπής Γερμανών και Ελλήνων ειδικών, η οποία, όπως τόνισε θα «αναζητήσει ένα κοινό παρανομαστή». Για μια ακόμα φορά ο Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε στη συνέντευξή του για κύμα παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας: «Αν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να μετακινούνται προς την Ευρώπη ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών. Όσο για την Άνγκελα Μέρκελ, την χαρακτήρισε: «Πολύ λογικό άτομο που σκέφτεται για τοπ μέλλον της Ευρώπης», ενώ παράλληλα επανέφερε το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, δίχως όμως να κάνει συγκεκριμένο αίτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ