Ψυχρολουσία Μέρκελ: Λεφτά μόνο αν αξιολογηθεί το πρόγραμμα και υπάρξουν ισοδύναμα - iefimerida.gr

Ψυχρολουσία Μέρκελ: Λεφτά μόνο αν αξιολογηθεί το πρόγραμμα και υπάρξουν ισοδύναμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ φρόντισε να στείλει νέο μήνυμα στην Αθήνα, μετά την πολύωρη συνεδρίαση της οκταμερούς στις Βρυξέλλες. «Αποπληρωμή της δανειακής βοήθειας μπορεί να γίνει μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος» τόνισε.

Οπως είπε «δεν πρόκειται παρά για επαναβεβαίωση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου». Παρέπεμψε μάλιστα στο κείμενο της 5ης αξιολόγησης, όπου έχει καταγραφεί, το τι έχει ήδη εκπληρωθεί και το ποιες υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος», δήλωσε Γερμανίδα Καγκελάριος.

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ η συμφωνία έχει ως εξής:

  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 (5η αξιολόγηση) εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει.
  • Μόνο εφόσον, όμως, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα - με άλλα λόγια, ισοδύναμα.
  • Αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Eurogroup.
  • Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να «βγαίνει» και οικονομικά.
  • Μέρος της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται - με κάποιο περιορισμό για το 2015 - να διασφαλίσει τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012.

Και στη Γερμανία έρχεται το ΔΝΤ στα υπουργεία

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η 'Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν συμβαίνει κάτι ειδικό, αλλά ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως με την Ιρλανδία, την Ισπανία κλπ.

Μάλιστα αναφερόμενη στους ελέγχους, παρέπεμψε σε αυτό που ισχύει από το ΔΝΤ ακόμη και για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Γερμανία.

«Έρχονται οι συνεργάτες του ΔΝΤ στην Γερμανία, πηγαίνουν στα υπουργεία και συγκεντρώνουν στοιχεία» είπε με έμφαση.

Δεν περιμένω λίστα τη Δευτέρα από το Τσίπρα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος διευκρίνισε πάντως ότι δεν περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα να της παραδώσει την Δευτέρα την λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς η συνάντηση που θα έχουν είναι διμερής και έχει διαφορετικό αντικείμενο.

«Πρόκειται για διμερή επίσκεψη, όπως αυτές που έχει κάνει (ο κ. Τσίπρας) και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν είναι το μέρος όπου δίδονται οι οποιεσδήποτε λίστες με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές πρέπει, όπως είπα, να δοθούν στους θεσμούς και όχι στην Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε, κατά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η διμερής βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα και το κατά πόσο η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και στην συνεργασία στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ