Ποια μέτρα θα πάει τη Δευτέρα ο Τσίπρας στη Μέρκελ

Παράθυρο για συμφωνία και ενδεχομένως εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα άνοιξε ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η Αθήνα μπορεί να κέρδισε λίγο παραπάνω χρόνο (μια εβδομάδα έως και δέκα ημέρες) ωστόσο πρέπει, πλέον, να τρέξει με μεγάλες ταχύτητες για να παρουσιάσει μια πλήρη λίστα, κοστολογημένη και χωρίς ελλείμματα την οποία και θα εξετάσουν οι εταίροι.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα αυτή δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο, θα είναι πιο αναλυτική και θα έχει αυτό που απαιτούν διακαώς οι εταίροι, δηλαδή... νούμερα.

Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με τις πρώτες προτάσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να μεταβεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα όπου και αναμένεται να παρουσιάζει τις πρώτες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ανγκελα Μέρκελ, βέβαια, δεν έχει ζητήσει να δει μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα, αφού κάθε φορά που ερωτάται παραπέμπει στο Eurogroup, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πάρει μαζί του στο Βερολίνο κάποια μέτρα για να δώσει μια πρώτη «γεύση» στην καγκελάριο.

Φοροδιαφυγή και «ζεστό χρήμα» από τις 100 δόσεις

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα και με βάση τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να πάρει υφεσιακά μέτρα, πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει «ζεστό χρήμα».

Σήμερα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός έβαλε τον στόχο για τα έσοδα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση περιμένει έσοδα 800 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα στο 2015.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι προσδοκίες από το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τη ρύθμιση οφειλών. Στην κυβέρνηση περιμένουν την θετική ανταπόκριση των οφειλετών με στόχο να μπουν γρήγορα χρήματα στα ταμεία του κράτους.

Αλλά μέτρα, όπως, τα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι το νομοθέτημα για τις τριγωνικές συναλλαγές, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ.
Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, από 20.654 υποθέσεις, μόνο 25 έχουν ελεγχθεί, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα.

Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες προτάσεις αναμένεται να αφορούν σε άμεση καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου, αλλά χωρίς απολύσεις.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη εβδομάδα αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα με την πρώτη σημαντική ημερομηνία να είναι αυτή της 23ης Μαρτίου, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Βερολίνο και θα έχει ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ.

Την Τετάρτη, στις 25 του μήνα, θα υπάρξει πιθανότατα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και θα ακολουθήσει την Πέμπτη το Euroworking Group, κάτι που εξαρτάται από το πότε θα καταρτίσει τη λίστα της η ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, στις 27 του μήνα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το έκτακτο Eurogroup είτε στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Αθήνα, ενδεχομένως να έχει ένα περιθώριο μέχρι την επόμενη Δευτέρα, στις 30 Μαρτίου, για να καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ