Στίγκλιτς: «Η λιτότητα θα βυθίσει την Ελλάδα στην ύφεση» - iefimerida.gr

Στίγκλιτς: «Η λιτότητα θα βυθίσει την Ελλάδα στην ύφεση»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων-σοκ από την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε πως τα μέτρα λιτότητας θα βυθίσουν την Ελλάδα στην ύφεση.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική σε όσους- όπως χαρακτηριστικά τονίζει- «ανήκουν στη σχολή που λέει ότι η οικονομική ευημερία έρχεται μέσω πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας». Με αυτές τις δηλώσεις ο Στίγκλιτς παίρνει ουσιαστικά ξεκάθαρες αποστάσεις από την πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας για την Ελλάδα.

Αν και παραδέχεται ότι μιλάει τακτικά με τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή δε διστάζει να αποδοκιμάσει ανοιχτά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και Τρόϊκα στη χώρα μας καλώντας και τις δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν ότι "η λιτότητα δεν είναι η απάντηση στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας. Με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είδαμε τα αποτελέσματα. Η οικονομία βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση".

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας στο Σκαϊ και τον Θάνο Δημάδη υποστήριξε πως η πεποίθηση ότι «το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αποκατασταθεί σύντομα ξανά η ανάπτυξη μέσω μίας σειράς μηχανισμών και κεφαλαίων για επενδύσεις». Επιτίθεται μάλιστα με σκληρή γλώσσα στους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι «κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος. Στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά άργησαν να προχωρήσουν σε λύσεις που να υπηρετούν το μήνυμα της ανάπτυξης».

Για την φημολογία ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει «ότι μία τέτοια φημολογία είναι αναπόφευκτο να υπάρχει. Και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι αγορές βλέπουν ότι η Ευρώπη αργεί πολύ στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο». Προσθέτει, ωστόσο, ότι ακόμα και αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές για να «συνδράμουν στις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ