Goldman Sachs: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ιρλανδία - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ιρλανδία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διαμάχη, από το πουθενά, ξέσπασε στην Ιρλανδία ανάμεσα σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου και την πολιτική πτέρυγα του πρώην Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Άλλως πως: όταν η Goldman Sachs τα βάζει με το Σιν Φέιν.

Ανήμερα του St. Patrick Day, μια ημέρα γιορτής και κεφιού για τους Ιρλανδούς, η επενδυτική τράπεζα έφερε στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία συγκρίνει το ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της χώρας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει... ιδέες στο ιρλανδικό κόμμα.

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το συγκεκριμένο κόμμα ανεβαίνει σταθερά, κάτι που θα μπορούσε να διαμορφώσει λίγο διαφορετικά το κυβερνητικό σχήμα στο άμεσο μέλλον, οι συσχετισμοί ενόχλησαν ιδιαιτέρως. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος Πιρς Ντόχερτι: «Αυτές οι παρατηρήσεις προέρχονται από εκπρόσωπο ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ήταν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επομένως αυτά τα σχόλια πρέπει να λαμβάνονται αναλόγως».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα σχόλια της Goldman Sachs χρησιμοποιήθηκαν κατά το δοκούν από τους αντιπάλους του Σιν Φέιν και έγιναν πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες. Η ανησυχία των «αντιφρονούντων» είναι ότι η άνοδος του Σιν Φέιν μπορεί να ανακόψει το πρόσφατο ράλι της ιρλανδικής οικονομίας – την ίδια στιγμή που το εν λόγω κόμμα βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται από το 10% στο 21%, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Red C που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι έγραψε η Goldman Sachs

Το σχόλιο που πυροδότησε όλη αυτή την πολεμική προήλθε από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Κέβιν Ντάλι, ο οποίος έγραψε: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα, κατά την άποψή μας, προέρχεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία. Οι πολιτικές του Σιν Φέιν επικεντρώνονται στην απόρριψη της λιτότητας και είναι παρόμοιες με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Η αλήθεια είναι ότι, όντως, η ιρλανδική οικονομία «τρέχει» αυτή τη στιγμή σε άλλο τέμπο σε σχέση με πριν από έξι χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται πως η κόπωση είναι έκδηλη στο εκλογικό σώμα – εξ ου και η άνοδος του Σιν Φέιν που φαίνεται να καρπώνεται αυτή την κούραση έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας. Την ίδια στιγμή που τα βάσανα της Ελλάδας, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για ορισμένους στην Ιρλανδία. Το καμπάνακι χτυπάει για τον Τζέρι Άνταμς, τον ηγέτη του Σιν Φέιν, που είχε στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά, αλλά τώρα βλέπει τους Ευρωπαίους να αντιτίθενται στα μέτρα κατά της λιτότητας που θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σκληραίνουν σε τέτοιο βαθμό τη στάση τους που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο πιο ακραίο σημείο: να μην έχει χρήματα στα ταμεία της.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Το μήνυμα από την εμπειρία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρέπει να υπόσχεσαι πράγματα που δεν θα μπορείς στη συνέχεια να πραγματώσεις. Είχαν κάποιες τρελές πολιτικές που δεν υπήρχε καμία ελπίδα να εφαρμόσουν», αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής της Merrion Capital στο Δουβλίνο, Άλαν ΜακΚουάιντ. Σε όλα αυτά τα μετριοπαθή κόμματα προσπαθούν να συνασπιστούν ενόψει των επικείμενων εκλογών, έτσι ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Goldman Sachs Σιν Φέιν ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ