Λευτέρης Πιταράκης: Ο Ελληνας πολεμικός φωτορεπόρτερ που κατέκτησε το Associated Press [εικόνες]

Ο Ελληνας Λευτέρης Πιταράκης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους φωτορεπόρτερ στον κόσμο.

Μέχρι πρότινος εργαζόταν με έδρα το Λονδίνο και είχε πάει για λογαριασμό του Associated Press σε εμπόλεμες ζώνες. Σήμερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ανακοίνωσε πως τον χρήζει επικεφαλής φωτορεπόρτερ του τμήματος στην Τουρκία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Τόνι Χικς, επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Associated Press για όλη την Ευρώπη και την Αφρική.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με μια αυξανόμενη δυναμική στην ειδησεογραφική ατζέντα, αλλά και στον τομέα των σπορ, όπως επίσης είναι πλούσια και σε ιστορικές παραδόσεις. Ο Λευτέρης Πιταράκης, είναι ένας έμπειρος φωτορεπόρτερ του AP, δημιουργικός και σκληρά εργαζόμενος με όλες τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάποιος για να έχει τεράστια επιτυχία» δήλωσε ο Χικς.

Το who is who του Λευτέρη Πιταράκη

Ο 40χρονος Ελληνας φωτορεπόρτερ ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Associated Press ως ανεξάρτητος συνεργάτης το 1998 και κάλυψε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, όπως επίσης και στην Κύπρο. Από το 2000 μέχρι το 2005, με βάση τη Μέση Ανατολή κάλυψε κυρίως το Παλαιστινιακό. Αργότερα, ανέλαβε θέση υπεύθυνου photo editor για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη και ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία. Επίσης, στο ενεργητικό έχει και τη δημοσιογραφική κάλυψη των αμερικανικών πολεμικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Από το 2005 και μετά, ο Πιταράκης εργάζεται για το πρακτορείο με έδρα το Λονδίνο, από το οποίο έχει ταξιδέψει πολλές φορές για ρεπορτάζ. Κάλυψε και τους τρεις πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και η δουλειά του το 2006 στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες για το βραβείο Πούλιτζερ.

Τελευταία του μεγάλη δουλειά, η κάλυψη των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι της Συρίας.

Ο ίδιος σπούδασε φωτογραφία στο πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ και φωτορεεπορτάζ στο πανεπιστήμιο του Γουέστμίνστερ.

Ακροβατώ κάθε φορά που αντιμετωπίζω εικόνες φρίκης

Ο ίδιος μιλώντας το περασμένο καλοκαίρι στην εφημερίδα «Τα Νέα» από την Παλαιστίνη όπου κάλυψε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας είχε δηλώσει: «Σκοπός μου είναι να δείξω την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι. Ασφαλώς και δεν μπορείς να αποστασιοποιείσαι, να μένεις χωρίς συναίσθημα όταν βλέπεις από κοντά αυτές τις τραγικές εξελίξεις. Στην πραγματικότητα, ακροβατώ κάθε φορά που αντιμετωπίζω τέτοιες εικόνες φρίκης. Οσο μπορώ προσπαθώ οι φωτογραφίες μου να αποτελούν ντοκουμέντα αλλά να μην προκαλούν την αποστροφή του βλέμματος. Δεν θέλω να σοκάρω μέχρι τα άκρα αλλά να ενημερώσω. Αν ο αναγνώστης κλείσει την εφημερίδα ή τον υπολογιστή, έχω αποτύχει. Πρέπει να τον κρατήσω, να τον ευαισθητοποιήσω, αν είναι δυνατόν. Αλλά πάντως το ρεπορτάζ μου να είναι τίμιο και αληθινό» υποστηρίζει ο αθηναίος φωτορεπόρτερ. Και τώρα και η μηχανή του και το μυαλό του έχουν γεμίσει με σκηνές παράλογης βαρβαρότητας. «Σίγουρα οι φωτογραφίες μου με νεκρά παιδιά και νήπια θα είναι πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου. Οπως και αυτές με παιδιά-τραυματίες, ειδικά όταν καρφώνουν πάνω μου το βλέμμα τους και νιώθω να με διαπερνούν, πάντα οι εικόνες αυτές με συγκλονίζουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ