Εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο: Αναπάντητα ερωτήματα και αντιφάσεις από τον Παπακωνσταντίνου

Mε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός παρομοίασε τη μεταφορά του CD με τη λίστα Λαγκάρντ η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου στην αγόρευσή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ, παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά ανακριβειών από την πλευρά του πρώην υπουργού.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός έθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων που θα μπορούσαν να φέρουν στο φως νέα στοιχεία, εξηγώντας πως «ο κατηγορούμενος δεν εισέφερε κανένα στοιχεία στην υπόθεση».

Η λίστα μεταφέρθηκε σαν το... Αγιο Φως

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου παρομοίωσε τον τρόπο μεταφοράς του cd με τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία στη χώρα μας, με αυτόν του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ, λέγοντας: «Αυτό που ακολουθεί δεν ξέρω εάν έχει συμβεί στα έγγραφα που έρχονται από άλλες φίλιες χώρες. Μας παραπέμπουν στην ιερότητα που έρχεται το φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ.... Ο υπάλληλος του κ. Χαλαστάνη παραδίδει το cd στην κ. Χατζή. .... Το βράδυ της 29ης ο κ. υπουργός επιστρέφει στο γραφείο του και του παραδίδει το φάκελλο με το έγγραφο. Και τότε της λέει ότι αυτά είναι τα στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό. Του το αφήνει και εκείνος κλείνεται μόνος στο γραφείο.... Τις μεταμεσονύχτιες ώρες, 30 9-2010 έχουν ανοιχθεί 24 αρχεία, από τη μία μετά το μεσάνυχτα έως τις 1.54 από τον χρήστη με το όνομα windows USER. Ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι ο δικός του υπολογιστής».

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε τα εξής:

Αντιφάσεις για το σε ποιον έδωσε το CD: «Τέλος Δεκεμβρίου ο κ. Αγγελόπουλος καλείται από τον κατηγορούμενο ο οποίος του δίνει ένα CD να βρει τους 20 πλουσιότερους καταθέτες της λίστας και το σύνολό των καταθέσεων τους. Ο κ. Αγγελόπουλος όπως είπε μετέγραψε το υλικό στον υπολογιστή του και μετά από μία εβδομάδα τοποθετεί το CD σε ένα φάκελλο και τον δίνει στον υπουργό μαζί με το συμπέρασμά του. Στην αυτοπρόσωπη παρουσία του ο κ. κατηγορούμενος πέφτει σε αντιφάσεις. Ενώ αρχικά λέει ότι το έδωσε στον Αγγελόπουλο, στη συνέχεια λέει ότι δεν θυμάται σε ποιον το έδωσε από τους γραμματείς του. Θυμάται επιλεκτικά, για ότι κάνει... Το CD ήρθε αστραπή, το περιμέναμε πως και πως, και μετά δεν θυμάται σε ποιον έδωσε αυτό το CD....».

Αντιφάσεις για το ύψος των καταθέσεων: «Μας είπε ο κ. κατηγορούμενος ότι οι 20 καταθέτες είχαν δυο δις δολάρια, δηλαδή περίπου το μισό του συνόλου των καταθέσεων.... Ομως από το ΣΔΟΕ προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι είχαν 1,5 δις δολάρια... Δεν καταλαβαίνω που εξυπηρετούν τόσες ανακρίβειες. Ανακρίβεια ως προς το χρόνο που του παρέδωσε το CD ο κ. Αγγελόπουλος, το ποσό που είναι μεγαλύτερο, 4 δισ. Δολάρια..... Αυτή η λίστα είχε νούμερα, είχε καταθέσεις, αλλά ήταν παλιές.... Μπορεί να είχαν αλλάξει οι αριθμοί. Από αυτές τις καταθέσεις θα μπορούσαμε να καταλάβουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι φοροφυγάδες, ..... Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτή η προσπάθεια να αλλάξουμε τις ημερομηνίες, να αλλάξουμε τα ποσά....».

Για το ότι δεν είπε πού είναι το έγγραφο που συνόδευε το CD και πού είναι ο υπολογιστής του Αγγελόπουλου: «Ο κατηγορούμενος τελικά δεν έχει ούτε το CD αυτό που πήραμε με τέτοια ευλάβεια και τέτοια ιερότητα, που το έστειλαν οι Γαλλικές αρχές επισημότητα, αλλά δεν μας λέει και που είναι το έγγραφο που το συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Γ. Αγγελόπoυλου, όπου θα μπορούσαμε να βρούμε τα δεδομένα. Που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο άνοιξε ο ίδιος δύο τρία αρχεία όπως είπε εκείνο το βράδυ της 29ης Ιουνίου.... ».

Για την ανεκτικότητά του με την γραμματέα του: «Δεν θυμάται ούτε τη γραμματέα που της έδωσε το CD για να το αντιγράψει. Και αυτός πήρε το usb. Δεν το θυμάται, ώστε να εξεταστεί και ο υπολογιστής της γραμματέως όπου έγινε η αντιγραφή του CD σε usb. Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός με αυτή την γραμματέα, όταν η απώλεια του τον έχει φέρει σε αυτή τη δύσκολη ΄θέση που βρίσκεται σήμερα. Δεν έφερε κανένα στοιχείο στην ανάκριση. Πού είναι οι τυπωμένες σελίδες του κ. Αγγελόπουλου;».

Για τα περί ελέγχου της λίστας: «Στις αρχές του Γενάρη του 2011 παραδίδει στον κ. Καπελέρη τα 20 ονόματα για να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ.. και να τον ενημερώσει. Εκανε τον έλεγχο, και είπε ότι υπήρχε πράγματι λόγος να ελεγχθούν περαιτέρω τα ονόματα για φοροδιαφυγή. Ακολούθησε η σύσκεψη του Γενάρη....Η λίστα ήταν πολύτιμη πληροφοριών για να δούμε τι έχει συμβεί με αυτούς τους καταθέτες. Μετά τη σύσκεψη θα αποφάσιζε τί θα έκανε... Είπε θα διενεργηθεί έλεγχος, όχι ΚΑΝΤΕ έλεγχο... Δεν δόθηκε εντολή σε κανέναν για περαιτέρω έλεγχο. Ποιος θα τον έκανε από τη στιγμή που επιφυλάσσεται ο υπουργός για το ποιο όργανο θα έκανε τελικά την έρευνα;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ