Κυβέρνηση: H αλήθεια για τα δημοσιονομικά - iefimerida.gr

Κυβέρνηση: H αλήθεια για τα δημοσιονομικά

Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «περίσσευμα θράσους» κατηγορεί η κυβέρνηση, ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κριτική που ασκούν περί των δημοσιονομικών. Κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα αναλαμβάνουν να αναλύσουν την κατάσταση προ και μετά των εκλογών και κατηγορούν την προηγούμενη συγκυβέρνηση ότι φταίνε για την κατάρρευση των εσόδων.

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου εγκαλούν παράλληλα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι στόχευαν στην πτώση την κυβέρνησης και την «αριστερή παρένθεση» επιμένοντας στην θεωρία περί σχεδίου πρόκλησης δημοσιονομικής και πιστωτικής ασφυξίας

Οι ίδιες πηγές, λίγη ώρα μετά την σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο, αποδομούν ένα προς ένα τα επιχειρήματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών.

Οι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν:

  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύουν περίσσευμα θράσους τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας κριτική σε μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.
  • Στην προσπάθειά τους, όμως, αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για την δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια «αριστερή παρένθεση».
  • Υποστηρίζει, λοιπόν, η ΝΔ ότι μέχρι το Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά.
  • Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα, δηλαδή, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ.
  • Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα – τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών.
  • Ας περάσουμε τώρα και στο τελευταίο επιχείρημα της ΝΔ, που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της. Λέει, λοιπόν, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. Ευρώ.
  • Αυτό που δεν λέει, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε. Αυτός δεν είναι άλλος από το δανεισμό!
  • Συγκεκριμένα, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos.
  • Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. Ευρώ.
  • Το Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ – όταν, μάλιστα,στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. Ευρώ.
  • Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ…
  • Επειδή, λοιπόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η  υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία.

ΠΑΣΟΚ: Ως πότε πια θα φταίνε οι προηγούμενοι;

Απαντώντας στην διαρροή της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα που προκλήθηκε λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση.

«Η κυβέρνηση ή δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει προφανή πράγματα, αιχμάλωτη των προεκλογικών της δημαγωγιών» υποστηρίζει η Χ. Τρικούπη.

Υπενθυμίζει ότι «μέχρι τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν σοβαρά, με αμετάθετες κόκκινες γραμμές, άλλα και με σαφή στόχο: τη λήψη των υπολειπόμενων δόσεων του 2014, την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή έως τις 28.2.2015, τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ επίσης σε προληπτικό, την σταδιακή και προστατευόμενη επάνοδο στις αγορές».

Παράλληλα, τονίζει ωστόσο ότι υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες από την παντελή έλλειψη συναίνεσης και το χορό των πρόωρων εκλογών που είχε στήσει όλη η τότε αντιπολίτευση με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ». Θυμίζει ότι ακολούθησαν «η διάλυση της Βουλής, οι εκλογές, η νέα κυβέρνηση, το δίμηνο της στρατηγικής σύγχυσης, το συνεχιζόμενο αλαλούμ, το μήνυμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, το κλείσιμο του ματιού προς όλους», υποστηρίζοντας πως «όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους τελευταίους τρεις μήνες. Μεγεθών όχι μόνο δημοσιονομικών, αλλά και χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών».

Και καταλήγει το ΠΑΣΟΚ: «Για αυτά φταίνε λοιπόν πάλι οι προηγούμενοι! Εντάξει. Αλλά έως πότε μπορεί να τραβήξει αυτή η ιστορία; Ως πότε θα ανέχεται ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης αυτή τη κατάφωρη προσβολή της κοινής λογικής; Όχι για πολύ, διδάσκει η εμπειρία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ