FT: Η Αθήνα νομίζει ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του φόβου, αλλά η ΕΕ θα επιβιώσει από ένα Grexit - iefimerida.gr

FT: Η Αθήνα νομίζει ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του φόβου, αλλά η ΕΕ θα επιβιώσει από ένα Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αθήνα έχει ενοχλήσει, αλλά και απογοητεύσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, με την εριστική διαπραγματευτική τακτική της, λέει ο Γιόχαν βαν Οβερτβελντ, προειδοποιώντας ότι το ευρώ μπορεί να αντέξει ένα Grexit.

Η ζώνη έχει επαρκείς εγγυήσεις ώστε να αντέξει την αποχώρηση της Ελλάδας, τόνισε στους Financial Times ο οικονομολόγος, που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου τον περασμένο Οκτώβριο. «Αυτά που έχουμε τώρα σίγουρα μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μιλά πολύ για αυτό εντελώς ανοιχτά, αλλά θεωρώ ότι είναι άποψη και άλλων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.

Αν και η Ελλάδα έχει λίγα χαρτιά, έχει μπει στις συζητήσεις με τη σιγουριά ότι το Grexit θα σπείρει τον όλεθρο για τους υπόλοιπους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνα λάθος υπολογισμός, αν η Γερμανία και οι υπόλοιποι πειστούν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν διαχειρίσιμο, εκτιμούν οι Financial Times.

«Είναι η ερώτηση του τρισεκατομμυρίου. Η αίσθησή μου, και μπορώ να μιλήσω μόνο για αυτό, είναι ότι πιστεύουν ότι έχουν κάποιοι περιθώριο ελιγμού πιέζοντας. Πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να παίξουν το παιχνίδι του φόβου», είπε ο Οβερτβελντ αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση και αποκάλυψε την απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι η Αθήνα κάνει συμφωνίες στις Βρυξέλλες που αργότερα αποκηρύσσονται σε συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών ανέφερε μία συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, τον προηγούμενο μήνα, στην οποία δήλωνε ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου.

«Ζούμε στο 2015. Ισως πριν από 25 χρόνια να μπορούσες να αναπτύξεις μία στρατηγική επικοινωνίας στην οποία η επικοινωνία σου στην Ελλάδα είναι διαφορετική από την ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά σήμερα είναι τρελό ακόμη και να το σκεφτείς. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς», τόνισε ο Βέλγος.

Οπως είπε στους Financial Times, γνωρίστηκε με τον κ. Βαρουφάκη το 2012 σε ένα ντιμπέιτ για την ευρωζώνη σε βιβλιοπωλείο στην Αθήνα. «Είπε ότι είχα δίκιο το 2012. Τώρα λέει ότι είμαι πολύ σκληρός. Αρίζω και τραγουδάω ''The times they are a-changin'' (οι καιροί αλλάζουν)».

Εν μέρει, ο Οβερτβελντ αναγνωρίζει ένα δίκιο στον κ. Βαρουφάκη. Συμφωνεί μαζί του ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μία αποτυχία. Ο ίδιος όμως ρίχνει την ευθύνη στην Αθήνα και όχι στους δανειστές. «Το πρόγραμμα λειτούργησε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά δεν έχει αποτέλεσμα για την Ελλάδα γιατί οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει αυτό που έπρεπε. Μην ρίχνετε τις ευθύνες στους θεσμούς. Δεν είναι το πρόγραμμα, είναι η εκτέλεση», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ