Newsweek: Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι μεγάλες ηττημένες της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι - iefimerida.gr

Newsweek: Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι μεγάλες ηττημένες της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάριο Ντράγκι διατείνεται πως το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε η ΕΚΤ, θα έχει μόνο νικητές. Αυτή είναι η μισή αλήθεια: ήδη υπάρχουν δύο ηττημένοι και αυτοί είναι η Ελλάδα και η Γερμανία. Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek κάνει μια πρώτη αποτίμηση του περιβόητου προγράμματος QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρώτον, η Ελλάδα έμεινε εκτός της διαδικασίας, ενώ η Γερμανία μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέθεσε από την αρχή την αντίθεσή της σημειώνοντας πως το σχέδιο όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχουν χώρες που θα πρέπει -δικαίως- να επιχαίρουν για τις εξελίξεις και αυτές είναι οι Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα ήδη λειτουργεί από τη στιγμή που έχει υπάρξει ένας πολύ καλός αριθμός ομολόγων που αγοράστηκαν με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ να δηλώνει ευχαριστημένος. Κατά την Τζένιφερ ΜακΚίον, υψηλόβαθμη οικονομολόγος της Capital Economics, η Ελλάδα δεν βγει εντελώς εκτός προγράμματος. «Θα μπορούσε να μπει άμεσα, αλλά αυτό εξαρτάται άμεσα από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και από το αν θα μείνει στη ζώνη του ευρώ. Εάν υπάρχει και τρίτο πακέτο στήριξης και η Ελλάδα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρήματα που οφείλει προηγουμένως, τότε θα μπει στο QE».

Ουδέτερη πολιτική

Το QE στην πραγματικότητα σχεδιάστηκε να είναι μια ουδέτερη πολιτική που ευνοεί ισόποσα όλα τα μέλη. «Γι' αυτό και η Γερμανία είναι αντίθετη με τη λογική του», σημειώνει ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εταιρείας συμβουλών «Europe Economics», Άντριου Λίλικο. «Στην πραγματικότητα είναι αντίθετη γιατί με το QE εμφανίστηκε μια πολιτική που διαγράφει τη δική της. Η Γερμανία θεωρεί πως όταν τυπώνεις χρήματα, το πράγμα μπορεί να μην καταλήξει καλά. Μπορείς να χάσεις τον έλεγχο και να σου ξεφύγει ο πληθωρισμός». Πάντως, η άλλη όψη των πραγμάτων λέει πως όσο πέφτει το ευρώ, τόσο οι εισαγωγές της Ευρωζώνης γίνονται φθηνότερες για χώρες εκτός της Ευρωζώνης, άρα αυτό σημαίνει αύξηση της ζήτησης. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα ευνοήσει τη Γερμανία.

Υπέρ των μικρών

Τομ Ρότζερς της Oxford Economics, συμπληρώνει: «Η Γερμανία είναι σημαντική, σε σχέση με τη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς είναι εκείνη που ενισχύει τη ζήτηση στην αγορά. Από την άλλη το QE είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει τις προβληματικές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα. Το θέμα είναι, σύμφωνα με την ΜακΚίον, ότι τα οφέλη του προγράμματος θα γίνουν απτά στον τραπεζικό τομέα, αλλά όχι στους καταναλωτές.





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ποσοτική χαλάρωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ